Нега и здравје

Дали врела храна ставате во фрижидер? Еве што велат експертите

Advertisement

Не сте ја изеле целата храна што сте ја подготвиле и следниот логичен чекор е да ја ставите во фрижидер. Сепак, тука треба да застанеме.

Таа храна треба да биде во фрижидер, но не веднаш.

Advertisement

Има причини да ги чувате ладните остатоци во фрижидер и никогаш додека храната е сè уште топла.

– Правилното ладење на остатоците е навистина важна компонента за безбедноста на храната – вели Никол Ричард, истражувачки соработник за безбедност на храната на Универзитетот во Род Ајленд, пишува Yahoo.

На овој начин, времето што ви виси храната во „опасната зона“ е ограничено.

Advertisement

Кога се работи за ладење храна, главната закана доаѓа од два специфични видови, Clostridium perfringens и Bacillus cereus. Тие можат да формираат спори стабилни на топлина способни да преживеат високи температури, што значи дека можат да демнат дури и во правилно зготвени оброци.

Правилното ладење е клучно за спречување на труење со храна, но за тоа може да биде потребно време. Храната треба да биде безбедна за јадење до два часа на собна температура.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement

Поврзано

New Ad
Back to top button