Рецепти

Старински рецепт за тиквешка јанија – сочна манџа за душа од Зорка

Ова јадење е полно со вкус, љубов и топлина, токму она што ја прави трпезата вистинско собиралиште на семејството.

Advertisement

„Драги мои, денешниот ручек го приготвив по нарачка за целата моја фамилија – за моите деца, внуци и сите мои најблиски. Од срце сакам да ви ја пренесам оваа традиционална тиквешка јанија, позната и како компир-манџа“ – ни раскажува вештата домаќинка Зорка Јанчева од Тиквешијата.

Ова јадење е полно со вкус, љубов и топлина, токму она што ја прави трпезата вистинско собиралиште на семејството.

Advertisement
фото-приватна архива

Потребни состојки:

3 парчиња свинско филе

1 кг компир

Advertisement

2 главици кромид

1 домат

1 црвена пиперка

5 чешниња лук

1 пакетче замрзната бамија

2 големи моркови

1 лажица брашно

1 лажичка црвен пипер

Вода (по потреба)

Масло за пржење

Зачини по вкус: мешан зачин, сол, бибер, куркума, нане, оригано.

фото-приватна архива

Начин на подготовка:

Подготовка на месото и зеленчукот:
Свинското филе добро исчистете го и исечете го на средно големи парчиња. Компирот излупете го и исечете го на коцки. Кромидот, патлиџанот, морковите и пиперката исечкајте ги на ситно, а лукот згмечете го на покрупни кругчиња.

Пржење:
Во поголем сад ставете масло да се загрее, па додадете го месото заедно со сите зеленчуци (освен компирот). Пржете ги додека да омекнат и пуштат убав мирис.

Зачинување и варење:
Додајте ги лукчето и црвениот пипер, промешајте, па налејте вода колку да ги покрие состојките. Зачинете со мешан зачин, сол, бибер, куркума, нане и оригано. Поклопете го садот и оставете да крчка на средна температура додека месото омекне.

Додавање на компирот:
Кога месото ќе биде готово, додадете го компирот и продолжете со варење додека и тој омекне.

Потпржување:
Во мал сад направете запршка, загрејте малку масло, додадете брашно и црвен пипер, па кратко промешајте. Додадете ја оваа запршка во јанијата за да добие густина и старински вкус.

Завршница:
Сè заедно оставете да покрчка уште неколку минути за вкусовите да се соединат.

фото-приватна архива
фото-приватна архива

Сервирање: Јанијата е најубава кога се јаде топла, со свежо домашно лепче. Ова јадење носи семејна топлина и спомени од детството – вистинска трпеза за душа.

фото-приватна архива

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button