Рецепти

Селски колач со јаболка и суво овошје – се топи во уста, а брзо се подготвува

Вистинска симфонија на вкусови што не враќа во детството.

Advertisement

Селскиот колач со јаболка и суво овошје е вистинска симфонија на вкусови од традиционалната македонска кујна.

Со едноставни состојки, овој колач носи топлина и мирис на домашен амбиент, потсетувајќи на детството и мирисот на свежо печени слатки.

Advertisement

Идеален е за празнична трпеза, но и со чај или со кафе, а одличен е и како вкусна ужинка во денот.

принтскрин јутјуб

Состојки:

3 јајца

200 г шеќер

Advertisement

1 ванилин шеќер

100 мл масло

200 мл јогурт или кисело млеко

350 г брашно

1 прашок за печиво

2–3 јаболка (рендани или исечкани на ситни коцки)

100 г суво грозје (или мешано суво овошје – смокви, кајсии, сливи, урми)

1 лажичка цимет

малку ореви или бадеми (по желба)

Подготовка:

Јајцата се матат со шеќер и ванилин шеќер додека да побелат.

Се додаваат маслото и јогуртот, па убаво се промешува.

Постепено се додава брашното со прашокот за печиво.

Се додаваат ренданите јаболка, сувото грозје/овошје (претходно натопено 10 мин. во топла вода или чај за да омекне), цимет и ореви.

Сè се меша и се истура во подмачкан и набрашнет плех.

Се пече на 180°C околу 35–40 минути (зависи од рерната).

По печење, може да се нароси со шеќер во прав.

принтскрин јутјуб

Уживајте во вкусот на македонската традиција!

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button