Реклама
Вести

УТРЕ Е ЕДЕН ОД НАЈРАДОСНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИЦИ: Жените не треба едно нешто да прават на Благовец, според народните верувања

Реклама

Благовештение е еден од најрадосните православни празници, и затоа на овој ден најважно е да се радувате и да бидете со вашето семејство во хармонија.

Утре се прославува споменот на денот кога Архангел Гаврил ја известил Дева Марија дека ќе го роди Синот Божји. Како дел од овој новозаветен настан, го имаме еден од најубавите празници на Благовестието.

За овој ден се поврзуваат различни обичаи, но најважно е да најдете внатрешен миp и xapмонија со себе. Овој ден нè потсетува и на важноста зошто треба да бидете благи луѓе, оние кои сакаат со срце, со срце им се враќа.

Маркетинг
pexels

На Благовештението се станува рано, дури и на полноќ, или барем во зори, а денот започна со песна за девојче.

Во пресрет на овој ден, девојчињата собираа суви гранчиња и дрвја, од кои избувна голем пожар, обично на рид или селска раскрсница. И мажите и жените се радуваа на огнот, а на некои места, заедно со младите, и старите лица.

Маркетинг

Вообичаено беше да се прескокне огнот и постоеше верување дека секој што ќе го прескокне овој пожар ќе биде заштитен од каснување од змија.

Поради верувањето дека влекачите од спиење се будат на овој ден, змиите не беа споменати на Благовештението. Но, во пресрет на Благовештението, децата удираа со железни предмети со рацете, шетаа низ куќата, шталата и викаа: „Бегајте, гуштери и змии, бегајте, гуштери и змии!

Исто така се веруваше дека жените не треба да се чешлаат на Благовештението и дека не е добро да се прават нови чевли на тој ден. Добро е да се мие во река или поток на овој ден, а Благовештението особено го слават жените.

Оние кои сакаат да забременат, одат во цркви и манастири каде што иконите се посветени на Благовештението и се молат на Богородица.

pexels

Од тој ден започнува сеидбата на жито и потоа семето се носи на сонцето. Овоштарите сметаат дека Благовештението е најсреќниот и најдобриот ден за калемење овошје, а лозарите ја кројат лозата.

Некаде, Благовец се смета за голем празник, еднакво голем како Велигден. Затоа постои изреката: „Благовец, прв ден Велигден“. Според народните верувања овој ден е благ, па и раната не боли, па затоа на малите деца токму на овој ден им ги дупат ушите за обетки.

Со Благовец е поврзано и доаѓањето на птиците преселници, штркот, ластовицата, кукавицата, пупунецот, славејот и др. Се верува дека тие ќе дојдат на овој ден дури и да врне снег.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button