LIFESTYLEВести

Ми почина сопругот а неговата пензија ја наследи ЉУБОВНИЦАТА – Вистината ја дознав по погребот, беше тотален ШОК!

Жена од Белград минатата есен доживеала трагична загуба кога нејзиниот сопруг ненадејно починал од срцев удар.

Оваа семејна трагедија доби шокантен пресврт кога се дозна дека нејзиниот сопруг во текот на бракот имал тајна врска со друга жена, која подоцна станала позната како негова љубовница.

Она што уште повеќе го изненади семејството е сознанието дека сопругот легално го прзнал детето што го добил со љубовницата, пишува Новости.

Фото: Пекселс

По смртта на сопругот, таа се соочила со длабока тага и предизвиците кои произлегле од овој неочекуван настан.

Меѓутоа, само неколку месеци подоцна, таа одлучила да поднесат барање до Фондот за пензиско и инвалидско осигурување (ПИО) за семејна пензија врз основа на двете малолетни деца што ги имала со нејзиниот починат сопруг.

За жал, до раскажувањето на оваа приказна, сопругата сè уште немала добиено решение за нејзината пензија од Фондот на ПИО.

Фото: Пекселс

Но, во тој период дознала нешто што уште повеќе ја потресе – дознала дека љубовницата на нејзиниот сопруг веќе земала семејна пензија за нејзиното дете, кого легално го признал нејзиниот починат сопруг.

Во овој чуден и емотивно тежок момент, сопругата се обратила до Фондот на ПИО за да ја разјасни ситуацијата и да дознае зошто на љубовницата на нејзиниот сопруг му се дава право на семејна пензија, а нејзиното барање се уште не е одговорено.

Фондот на ПИО го презентираше своето објаснување за ситуацијата. Тие истакнаа дека, според законот, сопругата која била мажена и не знаела за постоење на вонбрачна врска на нејзиниот партнер во текот на нивниот заеднички живот не може да го оспори правото на љубовницата на пензија за своето дете.

Фото: Пекселс

Ова право се доделува според строги законски критериуми, без оглед на вонбрачниот статус на детето, доколку се исполнети одредени услови.

Оваа приказна јасно илустрира како животните околности можат да станат комплицирани и предизвикувачки по неочекувана загуба. Семејството се соочува со тага поради губењето на саканиот сопруг и татко, но и правни прашања и бирократски процедури кои понекогаш може да изгледаат неправедни и комплицирани.

Правото на семејна пензија во Србија не е ограничено само на сопружниците. Според законот, ова право може да го оствари и вонбрачниот партнер, под одредени услови. Невенчаниот партнер може да оствари право на семејна пензија ако заедницата со починатиот траела најмалку три години или ако има дете со него.

Фото: Пекселс

Ова право не се доделува по автоматизам, туку постапката за утврдување на постоење на вонбрачна заедница се поведува во вонпарнична постапка, која се поведува по барање на вонбрачниот партнер. Исто така, заедно со барањето за пензија се поднесува и законско обврзувачка судска одлука со која се потврдува постоењето на оваа заедница.

Освен брачниот другар и обичниот партнер, правото на наследување на пензијата под одредени услови можат да го остварат и другите членови на семејството на починатиот.

Фото Пекселс

За да можат членовите на семејството да го остварат ова право, починатиот член на семејството мора да има најмалку пет години стаж на осигурување, да исполнува одредени услови или веќе да бил пензионер.

Маркетинг

Поврзано

Back to top button