Реклама
Вести

ДОКОЛКУ ВЕ ЗАПРЕ СООБРАЌАЈНА ПОЛИЦИЈА, НА ОВА ПРАШАЊЕ СЕКОГАШ ОДГОВАРАЈТЕ СО „НЕ“: Еве зошто е тоа важно

Реклама

Ако има некаков сомнеж, службеникот мора прво да ве извести зошто ве запрел

Без разлика дали се работи за само рутинска проверка или сте запрени поради прекршок, некои возачи брзо се „потат“ и ги фаќа паника кога треба да одговараат на прашања од полицијата. На пример, треба да одговорите на прашања за себе. Секако, треба да ја покажете и возачката и сообраќајната дозвола. Но, никогаш не треба да одговорите на трик-прашањето што многу полицајци го поставуваат веднаш на почетокот на сообраќаен прекин.

Имено, на почетокот на стопирањето често се поставува класичното прашање: „Знаеш ли зошто те запревме? Се разбира, постојат некои варијации, како и многу сугестивни формулации на ова прашање, на пример: „Претпоставувам дека знаете зошто ве стопревме?

Маркетинг
фејсбук

Затоа, многу возачи се чувствуваат принудени веднаш да дадат одговор и да го признаат прекршокот. Сепак, никогаш не одговарајте на тоа трик прашање. Наместо тоа, подобро е да кажете „не“ на неутрален начин и да чекате да кажат за што се работи.

Во спротивно, можен сообраќаен прекршок може да се толкува како намерен, на пример, ако намерно сте возеле пребрзо, знаејќи дека правите прекршок.

Маркетинг

Ако има првично сомневање, службеникот мора прво да ве извести зошто ве запрел. Дополнително, службениците мора да ве информираат за вашето право да не кажувате ништо, а ако не го сторат тоа, изјавите што ги давате нема да можат да се користат на суд или ќе се користат само во ограничен обем, што е случај под повеќето закони на ЕУ.

Но, мора да можете да докажете дека не сте информирани за вашето право да не кажете ништо. Затоа е подобро да се воздржите и да не се оптоварувате со спонтани изјави.

фејсбук

Може ли полицијата да ве праша каде одите?

Дополнително, има чисто информативни прашања што ги поставува полицијата, но вие не мора да одговорите на нив. Ова го вклучува класичното „каде одите?“, т.е. прашања за дестинацијата на патувањето или од каде доаѓате.

Тоа е приватна работа – но не треба ни да кажете дека само возите наоколу. Тоа би можело да се протолкува како несовесно возење. Едноставно кажете дека возите некаде или информирајте ги службениците за вашето право да молчите на неутрален и учтив начин.

За време на сообраќајните контроли, секогаш однесувајте се на кооперативен и пријателски начин; ќе ви го олесни животот, но и на полицијата. Ако навистина сте направиле прекршок и сте фатени, покажете го вашето разбирање.

фејсбук

Ако реагирате на омаловажувачки, циничен, па дури и навредлив начин, може да се доведете во повеќе проблеми отколку што е потребно. Ако сакате да го оспорите предупредувањето, секогаш можете да го направите потоа наместо да разговарате со полицајците на лице место, пишува магазинот Феникс.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button