Некои состојки во храната можат многу да помогнат во отстранувањето на целулитот, односно на насобраните маснотии во телото.
Оваа медицински испитана антицелулитна диета е разновидна и богата со различни вкусови и дава брзо видливи резултати. Диетата овозможува слабеење на местата каде што е потребно, но, имајте во предвид дека само слабеењето не е доволно за исчезнувањето на целулитот. За борбата против целулитот е потребна дисциплина бидејќи мора да се води постојано, во подолг временски период. Придржувањето кон оваа диета секако ќе ви помогне во борбата.
Храна која треба да се избегнува: сувомеснати производи, црвено месо, готови јадења, грицки, сосови, мајонез, путер, пржена храна, слатки и торти.
Храна која се препорачува: свежо овошје и зеленчук, ладно цедено маслиново масло, интегрален ориз и тестенини, интегрален леб, печурки, мед, риба, бело месо, интегрални житарки, јогурт и обезмастено млеко.
Сведете ги на минимум солта (избегнувајте коцки за супа, вегета, сосови и сл. бидејќи содржат сол во големи количини), шеќерот и кафето.
Три елементи, кои често недостасуваат во секојдневната исхрана, помагаат во отстранувањето на штетните материи од организмот, и на тој начин во отстранувањето на целулитот.
Сулфур – го има во храната богата со животински протеини како месо, риба, млеко, сирење, јајца. Го поттикнува ослободувањето од наталожените токсини, кои се резултат на неправилната исхрана.
Калиум – го има во млекото, овошјето, житарките, патлиџанот, компирот. Помага во отстранувањето на вишокот течности, со што се ублажуваат отоците.
Витамин Ц – го има во јужното овошје, патлиџанот, магданосот, кромидот, ренот, во свежото и суво овошје… Го зголемува производството на колаген и оневозможува наталожување на масни клетки во ткивата.
Главниот акцент во исхраната треба да се стави на овошјето и зеленчукот бидејќи тие го прочистуваат организмот. Бананите, цитрусното овошје, лубеницата, дињата, компирот и патлиџанот се многу богати со калиум, а шумското овошје како боровинката е богато со биофлавоноиди кои ја помагаат микроциркулацијата. Одличен избор е и ананасот кој е и богат со влакна. Исто така треба да се зголеми и внесот на водата на 2,5 литри дневно (сметајќи ја и водата во храната) поради елиминација на отровите од организмот.
Многу е важно храната соодветно да се подготвува. Зеленчукот и овошјето се јадат свежи или подготвени на пареа без маснотии, а месото најдобро да се пече на скара со малку маслиново масло.
Премини на следната страна >>