За ручек, вечера, дружење со пријателите – секогаш оди! Никој не остана имун. Еве го едноставниот рецепт за познатите турски палачинки.
Состојки за 4 палачинки: 300 гр брашно, 1 лажица маслиново масло, 3,5 гр сув квасец, 1 лажичка шеќер ½ лажичка сол околу 2 дл чаша топла вода. Состојки за полнење: 100 гр млад спанаќ 100 – 150 гр фета сирење сол бибер + маслиново масло.
Подготовка на тесто: Истурете го квасецот и шеќерот во топла вода замесете ги и оставете да отстои 20 минути. Поделете го тестото на 8 еднакви делови, покријте го за да се затопли околу 10 минути.
Секое парче поделете го на 2 дела раскујате ги и ствете од филот. Покријте го со другото парче тесто, стиснете на рабовите со вилушката и испржете ја палачинката над умерена топлина на тава со масло. Печете ја палачинката 2 – 3 минути, се додека двете страни немаат убава боја.!