Интересна приказна, уште поинтересен вкус.
Сите сме слушнале за волшебниот италијански остров Капри, но многумина не знаат за најпознатите третмани од ова место – колачите или тортата Капрес.
Тоа е класичен чоколаден десерт што можете да го правите секој ден дома, со само четири состојки! Покрај тоа каде е направено, интересен е и начинот на кој ова третирање е прво – по грешка.
Легендата вели дека во 1920 г., готвач по име Кармине ди Фјоре за прв пат ја направил тортата Капрес во занаетчиската работилница на Капри, кога му било наредено да направи бонбони за тројца Американци.
Кога слушнал дека станува збор за мафијаши на Ал Капон, готвачот заборавил да стави брашно во тортата. И резултатот беше одличен! Неговата „торта со грешки“ стана една од најпознатите низ цела Италија.Рецепт за торта Caprese
Состојки: 4 јајца, 150 гр шеќер во прав, 150 гр црно чоколадо, 200 гр мед бадеми, 130 гр путер, шеќер во прав за украсување.
Подготовка: Растворете го чоколадото и путерот преку пареа за да дадете фин крем. Оставете да се излади. Одделете ги жолчките, а потоа изматете ги белките во цврстиот снег со половина шеќер во прав. Изматете ги жолчките со остатокот од шеќерот, додадете го стопениот путер со чоколадото, а потоа убаво изматете го со мала брзина. Додадете ги мелените бадеми, а потоа промешајте со лажица.
Истурете ја смесата во добро подмачкана тава или на хартија за печење и печете во рерна загреана на 170 степени за околу 30 минути.
Проверете со чепкалка за заби за да бидете сигурни дека е испечена, но имајте на ум дека основната карактеристика на деликатната торта Капрес е дека треба да остане влажна и кремаста во средина.Печената и изладена торта посипете ја со малку шеќер во прав и сервирајте – најубава е топла.
Крцкаво однадвор, меко и кремаво внатре, тортата Капреси дефинитивно ќе ве добие на првиот залак! Иако состојките можеби ви се чинат „тешки“, вкусот е неверојатно лесен и многу сладок со шолја кафе.