Расте на секој чекор, а вреди како суво злато: Ќе се изненадите кога ќе дознаете за што е корисно ова растение
Коњското опавче и глуварчето имаат исклучително корисен ефект врз нашите органи за варење, црниот дроб и цревата. Тие исто така ја подобруваат циркулацијата на крвта во бубрезите.

Салатата со глуварче се препорачува за луѓе кои доживеале срцев или мозочен удар бидејќи има многу големо количество манитол – супстанца која им помага што побрзо да закрепнат.
Важно е да се има предвид дека кога правите салати од диви и диви билки, тие треба многу внимателно да се мијат. Се разбира, се подразбира дека бериме растенија од еколошки чиста област. На овој начин максимално ќе ги искористиме нивните лековити својства и ќе јадеме салата која не содржи пестициди и други материи кои се вообичаени во салатите што се одгледуваат.

Салатата со глуварче е многу популарна во Австрија, Германија и Словенија. Јагликата е растение кое одлично делува на нашите дишни органи и се користи против кашлица.

Кога ќе ги исецкаме измиените и исушени листови од јаглика и глуварче, малку посолете и зачинете со сок од половина лимон и прелијте со маслиново масло. Комбинацијата од лимон и маслиново масло е многу добра и за нашиот црн дроб.
Салатата можеме да ја украсиме со цветови од јаглика, кои целосно се јадат.