Многу од јадењата од тоа време веќе се целосно заборавени.
Многу генерации израснаа на јадење кое денес ретко се прави, а тоа е зганци. Јадењето доаѓа од Словенија и Хрватска, а може да се направи само од брашно и вода, а можете да додадете и компири. Ние ви предлагаме да го подготвите овој вкусен рецепт.
Жганци доста потсетуваат на палента, а подготовката не е комплицирана, туку бара малку труд. Послужете со кисела павлака како прилог или како независно јадење.
Компоненти:
7 компири
150-200 гр брашно
1 лажица путер
180 гр кисела павлака
Подготовка:
Излупете ги компирите и исечете ги на коцки. Покријте го дното на поголема и подлабока тава со компири, а потоа истурете вода да ги покрие компирите и додадете уште 2 прста одозгора. Посолете и покријте, па варете додека не омекне, околу 15 минути. Испасирајте ги компирите во тава со целата вода.
Потоа постепено додавајте го брашното и постојано мешајте. Треба да добиете текстура на пире. По потреба додадете уште брашно, но не претерувајте. Гответе на тивок оган и постојано мешајте да не изгори, околу 20 минути.
Истурете го путерот во друга тава и кога ќе се растопи додадете го кремот. Гответе на тивок оган додека кремот целосно не се згусне, а потоа истурете ги компирите во сад и покријте ги со крем.