Корнетите од тесто за пица обезбедуваат бројни опции за сервирање – само да имате желба да експериментирате.
На разладените корнети се сервира салата, како што се француски или салата од зелка, моркови и прелив, но тие се совршени и со стопено сирење и омилени додатоци. Може да ги пробате и во смела комбинација на ширење чоколадо, боровница и шлаг.
Состојки за корпи за пица:
10 гр свеж квасец
1/2 лажичка шеќер
160 гр брашно
1/2 лажичка сол
2 лажици маслиново масло
Околу 100 мл топла вода
Полнење:
150 гр шунка
150 гр моцарела
10 м маслинки
150 мл сос од домати
Подготовка:
1. Изматете го квасецот во малку топла вода, а потоа додадете го шеќерот и оставете да зоврие.
2. Додадете го брашното, ставете го квасецот, маслото и додајте топла вода колку што е потребно, месете го тестото и оставете го топло додека не стаса.
3. Потоа, направете топка од тестот, а потоа исечете ја на крст за да добиете четири еднакви делови.
4. Се тркалаат конуси од сладолед или калапи што може да се завиткаат во алуминиумска фолија. Печете ги кернелите на тестото 12-15 минути на 180 ° C и извадете ја фолијата.
5. Кога малку ќе се излади, премачкајте ја внатрешноста со сос од домати и додадете рендана моцарела, исечена шунка и сецкани маслинки и печете додека не се стопи сирењето.
Можете да видите како да го обликувате тестото во видеото.