Овој рецепт можете да го подготвите на два начина – во куглов или класични коцки.
Можете исто така да додадете исецкано темно чоколадо во смесата, а добра опција е замрзнување на тортата или попрскување со шеќер во прав. Најважно е да се излади добро пред да се исечи за да не се распаѓа.
Состојки: 230 грама путер, 250 грама шеќер, 1 ванилин шеќер, 4 јајца, 500 грама брашно, 1 прашок за пециво, 150 мл млеко, 25 грама какао, сол, една кора од лимон.Подготовка:
Измешајте го путерот со 230 грама шеќер, ванилин шеќер и малку сол.Додадете 120 ml млеко, едно јајце истовремено и добро мешајте.Додадете го брашното измешано со прашок за пециво, па добро измешајте со дрвена или силиконска лажица.Поделете го тестото на два дела.
Ставете кора од лимон во едно и измешајте ги преостанатите 30 мл млеко и 20 грама шеќер во другото.Подмачкајте го калапот за тесто и загрејте ја рерната на 180 Целзиусови степени.
Смесата измешајте ја со шпицот на ножот или чачкалица за црниот дел да се рашара. Печете околу еден час во загреана рерна.Осигурете се дека се пече со чепкалка за заби и добро изладете го пред да се исецка и сервира.