Зимница без кисели црвени пиперки не може да се замисли.
Тоа е еден од најбараните производи во маркетите во текот на зимата.
Добрата вест е дека нема да мора повеќе да ги купувате и лесно ќе можете да си ги направите сами.
Ние ви претставуваме рецепт кој им успева и на почетниците.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
Киселите пиперки се одличен извор на пробиотици, но изобилуваат и со витамин Ц.
За да ги подготвите потребно ви е:
5 килограми црвени пиперки
1 литар вода
500 милилитри оцет
100 грама шеќер
125 грама мед
3 лажици сол
5 грама конзерванс
5 грама винобран
1 корен од рен
малку бибер во зрна
ФОТО: Принтскрин / You Tube
Подготовка:
1. Пресечете ја црвената пиперка на половина по должина и извадете ги стеблата и семките.
2. Во големо тенџере измешајте ги водата, оцетот, шеќерот, медот и солта, па варете додека состојките не се згуснат.
3. Истурете неколку пиперки во зовриената смеса и варете околу 3 минути.
Извадете ги со лажица налик решетка за да се исцеди вишокот течност.
Постапката повторете ја со сите пиперки.
4. Измијте и стерилизирајте стаклени тегли и капаци во рерна загреана на 50°C.
5. Исцедените пиперки густо наредете ги во стерилизираните тегли, една до друга.
6. Процедете ја течноста во која се вареле пиперките, па додајте го конзервансот и винскиот оцет и мешајте додека не се растворат.
Со преливот наполнете ги теглите со пиперки, во секоја тегла ставете 2-3 зрна бибер и по едно стапче корен од рен.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
7. Затворете ги со капаци и загрејте ги (покријте ги со дебело ќебе) и оставете ги да се изладат на собна температура.
Потоа ќе бидат подготвени за јадење.