Оваа непечена штрудла со јаболка, покрај тоа што е вкусна, има многу состојки кои се неопходни за вашето здравје.
Состојки:
Кора:
1 чаша исчистена урми
1 чаша бадеми (натопена мин. 2 ч. Во вода и извадена кора)
¼ чаши кокосово масло
Полнење:
1 поголемо рендано јаболко
¼ шолја суво грозје (натопено мин. 2 ч.)
¼ чаши сецкани ореви
цимет
Подготовка:
Изблендирајте ги урми и бадеми во блендер или процесор за храна.
Смесата формирајте ја во топка и додадете го кокосовото масло за да помогнете во истегнување на кора.
Тестото превртете го во тенка кора во облик на круг или елипса.
За полнење:
Рендано јаболко и исцедете го сокот.
Измешајте го со сувото грозје, сецкани ореви и цимет.
Наредете ги рамномерно над подготвената кора.
Потоа, завиткајте се.
Посипете, ако сакате, мелени ореви, бадеми или ореви од кашу.
Оставете ја во фрижидер неколку часа, а потоа исечете ја вкусната штрудла.
Пријатно!
Фото: Shutterstock