За 6 месеци ослабе 76 кг, неговиот нутриционист ни го открива неговото неделно мени
Постојат три оброци на ден и две ужини, а диетата е разновидна …
Роберт Баковиќ за рок од 6 месеци ослабе 76 килограми и е овогодишниот победник на „Ѓивотот на вага “, а нутриционистката Мартина Линариќ го откри неговото мени. Нутриционистката Мартина Линариќ го откри неделното мени на Рок.
Понеделник: Појадок (приближно 7:00 часот) – јогурт , шунка и разни семиња, тостиран леб, чај / кафе / млеко. Ужина (приближно 10:00 часот) – мешавина од овошје.Ручек (приближно 13:00 часот) – варено говедско, компир, рендан морков салата и зелка со сос од сенф, јогурт и зачини по желба (чили, бибер, коријандер ….) Ужина (16:00 часот) – банана. Вечера (приближно 20:00 часот) – супа / со говедско месо со зеленчук.
Вторник, појадок (приближно 7:00 часот) – урда или посно сирење со јаболко; банана; нектарин, лен и чиа семе и брусница. Ужина (приближно 11:00 часот) – Јаболко и бадеми. Ручек (околу 14:00 часот) – Гради мисиркини на скара, ориз со грашок и зелка, салата: рендан корен од целер и зелена салата, маслиново масло, јаболков оцет ужина (17:00 часот) – смуди од банана, јаболко, шумско овошје.Вечера (приближно 18:00 часот) – зеленчук на скара (тиквички, модар патлиџан, кромид, пиперка), лосос печен во рерна и тост леб.
Среда, појадок (приближно 7:00 часот) – овесна каша со ориз / соја млеко и рендано јаболко, цимет, сецкани бадеми и сливи; кафе / чај. Ужина (околу 10:00 часот) – јаткасти плодови,јаболка и круша. Ручек (приближно 13:00 часот) – чорба грав / леќа / јачмен со говедско месо; салата: рендан морков, целер и зелена салата, јаболков оцет и маслиново масло. Ужина (16:00 часот) – нектарина. Вечера (приближно 18:00 часот – 18:30 часот) – јогурт со семе (лен, сончоглед, чиа, сусам) и свежо сирење.
Четврток, појадок (06:15) – тост леб (‘рж), шунка, свежо сирење, кафе / млеко / чај Ужина (приближно 11:00 часот) – јаболка и бадеми и ореви. Ручек (приближно 14:00 часот) – пилешка супа со брокула, моркови; мисиркино на скара, кус кус салата и разни зеленчуци (рендан целер, моркови, зелка) со јогурт и сенф сос и зачини Ужина (приближно 18:00 часот) – напиток од банана, какао, мед, вечера (приближно 17:30 часот) – свежа салата од домати, мисиркино на скара.
Петок, појадок (6:30) – варено киноа со парчиња овошје (банана, јаболко, киви), мед и јогурт. Ужина (приближно 10:00 часот) – торта од морков и ѓумбир. Ручек (приближно 13:30 часот) – риба, супа со моркови, целер и ориз; со сос од јогурт, сенф, зелка, моркови и зелена салата .Ужина (приближно 17:00 часот) – јаболко Вечера (приближно 19:00 часот) – свежо сирење, варена брокула и карфиол.
Сабота, појадок (приближно 7:30 часот) – овесна каша (со млеко) со малини, ужина (приближно 10:30 часот) – пијалак од јаболка, ананас, ручек (приближно 13-14: 00) – супа од тиква, брокула и карфиол; ладна мисирка и разновидна зелена салата (зелка, пиперка, домат, краставица, рендан морков) јогурт, сенф и зачин сос (бибер, лук, коријандер). Ужина (околу 16:00 часот) – сливи. Вечера (приближно 18:00 часот) – пиперки и тиквички на скара на салата со маслиново масло од лук, тврдо варено јајце, тост леб.
Недела, појадок (приближно 7:30 часот) – јогурт со свежо сирење и разни семиња (лен, сончоглед, чиа), оброци (приближно 10:30 часот) – мешавина од пијалаци: протеин и спирулина.Ручек (13-14: 00) – супа од зеленчук чиста (моркови, целер, карфиол, кромид); риба со моркови, тиквички, компири, зелена салата Ужина(околу 16:00 часот) – сладолед од авокадо и банана. Вечера (приближно 19:00 часот) – супа од со пилешки парчиња и тестенини од ориз.