Тие се здрав додаток на исхраната во зимскиот период, кога изборот на овошје и зеленчук е ограничен.
Како се подготвуваат кисели пиперки за зимница?
Пред да почнете со варењето, важно е да ги подготвите пиперките.
Сееднo е дали ќе ги исечкате или пиперките ќе ги наредите цели во тегла, важно е да ги отворите на врвот, да ги извадите рачката и семките и да проверите дали пиперката е здрава, потоа да ги измиете и добро да ги исушите.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
Сѐ што ви е потребно е:
1 литар оцет
3 литри вода
250 грама шеќер
150 грама сол
1 конзерванс
ФОТО: Принтскрин / You Tube
Подготовка:
1. Помешајте ги водата, оцетот, солта, шеќерот и конзервансот во теџере и ставете на шпорет да зоврие.
Кога течноста ќе зоврие додадете ги исчистените и исечкани пиперки и оставете ги во течноста само неколку минути, за малку да омекнат, колку убаво да се наредат во теглите.
2. Извадете ги пиперите да се исцедат и изладат.
Течноста во која се обаруваа исто така треба да се излади.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
3. Веќе измиените тегли ставете ги во рерна на 100 степени за да се стерилизираат.
4. Внимателно ставете малку пипери во подготвените тегли, додадете неколку чешниња лук и магдонос, а потоа повторете ја постапката додека не ја наполните теглата, но не до врвот, бидејќи сигурно ќе впијат многу од течноста во која се обаруваат.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
Во теглите сипете и од течноста во која се обаруваа пиперките, а теглите убаво затворете ги и со целофан, а потоа оставете ги да се изладат на собна температура.
5. Следете ги следните два дена, можеби ќе треба да додадете течност.
https://www.youtube.com/watch?v=f9YyrlyNZ9I&ab_channel=Bakinakuhinja