Ако сакате да живеете долго, треба да ja јадете оваа салата: Го намалува стареењето и холестеролот! (РЕЦЕПТ)
Нашите баби и дедовци ја јадеа оваа салата секој ден во текот на зимските денови.
Киселата зелка е богата со витамин Ц. Тоа не е сè. Киселата зелка е популарна против мамурлаците, добра за здравјето на телото. Само 100 грама кисела зелка содржи 20 милиграми витамин Ц.
Ова ја зајакнува имунолошката одбрана и го спречува раното стареење на клетките и ткивата. Киселата зелка содржи и витамини А, К и витамин Б..Овие супстанции спречуваат многу гастроинтестинални патологии (на пример, чир на желудник и дуоденум).
Киселата зелка го намалува холестеролот во крвта и спречува појава на малигни клетки. Одличен е како диетален производ, бидејќи содржи тартронска киселина, што спречува формирање на масни наслаги.
Рецепт: Бара: 2 глави од зелка, 6 поголеми моркови, сол по еден килограм од двата зеленчука и вода.
Подготовка: Зачинете ја зелката и потоа морковите. Измешајте го зеленчук и ставете во пластично буре. Ред зеленчук, потоа ред сол. Потоа, истурете вода. Притиснете го зеленчукот со капакот, а потоа со каменот за убаво да се среди. Потоа оставете да зоврие. После неколку дена проверете дали се појави пена на зелката, подигнете ја.
Кога зелката и морковите се тенки, послужете ја салатата. Нема поздрав оброк од ова!Кисела зелка е поздрава од свежата зелка.Кога правите кисела зелка ја збогатувате со витамини, корисни својства што не се губат до 10 месеци од денот на подготовката.