Знаете ли како да ја препознаете слатката и сочна диња – запомнете ги овие знаци и повеќе ниедна нема да ве разочара, еве на што се греши
Ако ги научите знаците кои откриваат дали е зрела, повеќе ниту една нема да ве изневери со блуткав вкус и безлична текстура.

Ви се случило ли да донесете диња дома, убаво да ја изладите, а кога конечно ќе ја пресечете – таа да ве разочара? Не е никакво чудо, бидејќи кај дињите уште полесно може да се згреши отколку кај лубениците.
Но, ако ги научите знаците кои откриваат дали е зрела, повеќе ниту една нема да ве изневери со блуткав вкус и безлична текстура.
Многумина најпрво ја гледаат бојата и шарата на кората, но тоа не е најсигурниот показател. Многу поважно е – мирисот.
Зрела диња има пријатен, сладок и овошен мирис, особено околу делот каде била петелката. Ако речиси воопшто не мириса, веројатно е уште незрела. Ако мирисот наликува на алкохол или е премногу интензивен – плодот веќе започнал да ферментира.
Втората честа грешка е изборот на претерено меки плодови. Иако дињата треба да биде благо податлива на допир, особено на врвот, не смее да биде мека по целата површина. Таквите плодови често имаат водеста внатрешност, па затоа е подобро да одберете цврста диња што само малку „попушта“ на притисок.

Исто така, треба да се земе предвид дека некои знаци за зрелост и сладост се разликуваат во зависност од сортата. Кај сортите со мрежеста кора, како што е портокаловата канталупе тип, мрежата треба да биде изразена и малку издигната. Ако случајно налетате на пресечен примерок во продавница – изберете го оној што има жолтеникава внатрешност, а не зеленкава. Кај дињите со мазна кора, зрелоста се препознава по рамномерниот златножолт тон и сјајноста на кората.
Обрнете внимание и на делот околу петелката – ако се забележува мала пукнатина или кружен белег, тоа е добар знак бидејќи укажува дека дињата самата отпаднала од стеблото кога достигнала зрелост.
За дињата е особено важно да зрее додека е сè уште на растението, бидејќи за разлика од бананите не може да дозрее по берењето. Ако се набере прерано, со време може само да започне да ферментира или да стане премногу мека, но нема да ја достигне посакуваната сладост и полн вкус.