За време на жештина е тешко да се избере каква храна да консумира.
Британското издание објави листа со храна, кои ќе ни помогнат да се справиме со леснотија со топлотниот бран, и храна која да ја избегнуваме. Пред сè, сепак пијте многу вода, кога времето е топло, за да надоместите изгубените течности преку потењето.
Јадете:
Лубеница
Покрај тоа што е вкусен плод, таа е идеална за излети и скари, бидејќи содржи хранливи материи ликопен што штити од изложување на сонце. Ликопенот е пигмент кој обезбедува силна црвена боја на овошјето и зеленчукот. Други извори се доматите, особено зготвените, папаја, розова грејпфрут и гуава. Јагодите се црвени, но тие добиваат боја од друга состојка, различна од ликопен.
Салати
Зеленчук како марула, краставица, целер и ротквици се состојат од 95% вода. Јадете ги во жешки денови, за да достигнете препорачаните осум чаши вода на ден. Така ќе бидете хидрирани и свежи. Јагодите и тиквички исто така содржат многу вода.
Чај
Иако веројатно посакуваше за ледено студени пијалоци, топло пијте и ќе ви помогне да ја прилагодите телесната температура. Чајот е светол диуретик, но потењето и уште поважно, испарувањата при потењето, е еден од клучните елементи за моделирање на телесната температура и одржување на топлотниот биланс.
Поради зголемениот фонд на топлина поради пиењето топол пијалок, се стигнува до компензаторно зголемување на целокупното производство на пот што надминува првичната топлина добиена од топлотниот пијалок.
Избегнувајте:
Алкохол
Да, разочарувачки е. Иако престој во градината со шише од омиленото вино може да изгледа како совршен начин да се троши вашето време во жештина, алкохолот може да доведе до дехидратација, особено во екстремни временски услови. Тоа дејствува како силен диуретик, кој ве тера да уринирате повеќе по пиење, а тоа значи дека се дехидрирани.
Манго
Како алкохолот така и мангото дејствува како диуретик, па мора да го избегнувате кога температурите надвор се високи. Убаво е да се избегнува и копар, артишок и аспарагус од истите причини.
Месо
Кога ќе се појави сонцето, многу од нас инстинктивно палат скара, но во горештините тоа треба да се избегнува. Варењето на протеините во месото бара многу енергија, создавајќи топлотен процес наречен “термогенезис”. Експертите препорачуваат да се насочувате кон храна со малку протеини. Разградувањето на протеините бара од 50 до 100% повеќе енергија во споредба со јаглехидратите, па бидете внимателни со месото, советуваат експертите.
Лижалки, коцки сокови и сладолед
Може да сонувате за ладно шекерче, но таа може повеќе да ви наштети, отколку да ви помогне. Усвојувањето на студени храна всушност ја зголемува телесната температура, бидејќи телото ќе го надомести брзото ладење предизвикано од студената храна.