Реклама
Нега и здравје

СО ОВА И ПИЦАТА СТАНУВА СУПЕРЗДРАВА: Големо враќање на заборавената древна пченица

Реклама

Оваа древна сорта житарки, похранлива и послатка од обичната пченица, биолошки целосно чиста и недопрена од генетскиот код откако постои најмногу им одговара на луѓетото кои се чувствителни на глутен.

Заедничкото име за овој древен вид пченица, од брендот камут, е корасан (кhorasan). Оваадревна роднина на современатадурум (тврда) пченица отсекогаш се одгледувалаоргански, никогаш не се ставалаво хибриди, не била генетски модифицирани и крајно е квалитетна.

Маркетинг

Камут е име преземено од староегипетскиот збор „ka’moet“, во превод „душа на земјата“,а регистрирано од американската компанија „Камут интернешнл“. Овој вид пченица ја сакаат поради природниот сладок и богат вкус, поради одличната хранлива вредност и мазната текстура. И покрај тоа што содржи глутен, оваа житарка добро ја поднесуваат многу кои се чувствителни на глутен од пченицата. Затоа, Меѓународната асоцијација за испитување алергии на храна заклучила дека за повеќето чувствителни на глутен камутот може одлично да ја замени пченицата. Истражувањата покажале дека чувствителноста кај алергичните на глутен се намалува дури за 70 процентиако консумираат камут. Сепак, камутот не им се препорачува на оние кои страдаат од целијачна болест. Сомлениот камут може да се користи како замена за пченично брашно во правење леб и печива.

Продолжете да читате на следната страна >>

Маркетинг

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
1 2 3Следна страница

Поврзано

Back to top button