Утре почнува Богородичниот пост – внимавајте на правилата, краток е но духовно многу длабок
Успенскиот пост, во поглед на храната е построг од Апостолскиот и Божикниот, но сепак, е поблаг во однос на Великиот.

Во православната традиција, Богородичниот пост е познат како најкраткиот, а притоа е емоционално и духовно најдлабок од сите четири големи традиции на постење. Трае точно две недели, од 14 август (кога се одбележува денот на светите маченици Макавејски) до 28 август, кога се слави Успение на Пресвета Богородица.
Но, колку и краток да е, овој пост не попушта од строгите принципи на воздржување кои се спроведуваат и на Великиот пост. Постењето „на вода“ носи незабележливо голема тежина – тоа подразбира целосно отсуство на мрсна храна, со само два одбрани „дозволени“ моменти: во сабота и недела кога е дозволено масло и вино, и на празникот Преображение (на 19 август), кога на трпезата се враќа рибата, маслото и виното, не поради ублажување на строгоста, туку како духовно посветување кон промената, светлината и надежта што ги симболизира Преображението на Господа Исуса Христа.
Симболиката на овој пост оди многу подлабоко од воздржување од храна. Верниците се повикуваат да го подвлечат својот живот, да го освестат својот дух и да ги исчистат своите мисли од суета, алчност, осуда и гордост. Нѐ потсетува дека вистинскиот пост не е само телесен чин, туку духовно средување: воздржување на јазикот, вниманието, очите и делата; вистинска борба за сочувство, смирение и блискост со Бога.

Корените на Богородичниот пост се длабоко историски и духовни. Првите сведоштва за него се наоѓаат уште во делата на Теодор Студит во 826 година, но неговата формална уредба датира од Константинополскиот сабор во 1166 година, што го зацврстува како важен столб на духовната традиција и покајание.
Јован Златоуст вели: „Постете со вашите дела, а не само со стомакот – ако го сретнете сиромавиот, подарете му помош; ако сте со непријател, бидете прв што ќе прости…“
Advertisement
Храната за време на постот треба да е исклучително умерена. Посни, едноставни оброци се препорачуваат, како што се овесна каша, супа од зеленчук зготвена на вода, варен или печен зеленчук (од секаков вид) и свежи салати. За оние денови кога се дозволени масло и вино, оброците можат да бидат малку пообилни, но сепак умерени – во духот на духовно осмислената воздржаност.
Утре и задутре, првиот и вториот ден од постот е строг пост (воздржување и од грозје), додека сабота и недела се пости на масло. Понеделник (18 август) е строг пост, а разрешување има во вторник 19-ти август за Преображение на Господа Исуса Христа ( се дозволува масло, риба и вино). Оние кои имаат свои духовници начинот на постење можат да го определат со нив (дали на масло или на вода).
Инаку, според монашките правила, од понеделник до петок се пости без масло, со тоа што во понеделник, среда и петок е благословено сувојадење (ксерофагија), а во вторник и четврток е дозволено јадење на варива. Во саботите и неделите е благословено да се употребува масло и вино.