Во пресрет на празникот Свети Никола, кој се празнува на 19 декември (петок), ви носиме рецепт за посна славска погача која успева и на почетници.
Овој рецепт е едноставен, а малку лимонова кора во тестото ѝ дава на погачата уште подобар вкус.
Advertisement
Потребно:
1500 г брашно тип 400
1 пакување свеж квасец
500 мл млака вода
8 г сол
30 мл масло
1 лажичка шеќер + 60 г шеќер
малку рендана лимонова кора
За украсниот дел:
8 г сол (прстофат сол)
150 мл вода
260 г брашно
За премачкување:
15 г шеќер
125 мл вода

Начин на подготовка:
Во млака вода (100 мл) ставете квасец и лажичка шеќер, промешајте и оставете 5-10 минути да се активира квасецот.
Во друга чинија ставете брашно, додадете активиран квасец и постепено додавајте ја остатокот од млаката вода. Додадете сол, шеќер, масло и лимонова кора.
Замесете тесто за погачата додека не стане еластично, па покриено оставете го да нарасне додека да се удвои обемот.
Премесете го тестото, одвојте 2/3 и направете голема топка која ќе ја ставите во плех посипан со брашно. Од остатокот направете помали топчиња и наредете ги околу големата топка.
Измешајте шеќер со вода и премачкајте ја погачата.
Во друга чинија измешајте сол и брашно, постепено додавајте вода додека не добиете цврсто тесто. Направете две ленти, па од нив сплетете плетенка.
Направете и втора плетенка и поставете ги двете во облик на крст на погачата.

Од остатокот тесто направете украси со калапи или модли. Премачкајте ги со вода и шеќер и нанесете ги на погачата.
Печете на 180 степени околу 60 минути.





