Не е само среќа во прашање!
Според бојата на „месото“ многу лесно можете да препознаете која лубеница е сочна, но кога таа не е пресечена, тоа баш и не е најлесно.
Побарајте жолта дамка на површината
Дали забележавте дамка на површината на лубеницата: таа го претставува местото на кое лубеницата лежела на земјата за време на созревањето.
Најзрелите лубеници имаат жолта дамка, додека оние со бела или свето зелена воја треба да ги избегнувате бидејќи се набрани пред да узреат. Исто така, не треба да купувате и лубеница која нема никаква дамка на површината.
Бирајте плод без оштетувања
Површината на лубеницата треба да биде во темно зелена боја, тврда на допир, и без видливи оштетувања. Меката површина е сигурен знак дека плодот почнува да се расипува . Плодот исто така треба да биде асиметричен, а оние со необични грбки оставете ги за некој друг.
Премини на следната страна >>