Трикчиња како да изберете најслатки и најсочни мандарини – знаци по кои лесно ќе препознаете
Со овие едноставни трикчиња секогаш ќе знаете како да изберете најслатки и највкусни мандарини!

Мандарините се омилено сезонско овошје, особено во есента и зимата. Сепак, не е секогаш лесно да се изберат вистинските мандарини што ќе бидат слатки и вкусни.
Постојат неколку едноставни знаци на кои можете да обрнете внимание за секогаш да изберете квалитетни и слатки мандарини.
Прво, бојата на кората може многу да открие за зрелоста на мандарината. Подлабока и униформна портокалова боја обично значи дека мандарината е зрела и слатка, додека присуството на зелени нијанси може да укаже дека овошјето не е доволно зрело или е помалку сочно.
Тежината на мандарината во однос на големината е исто така важен показател, потешките мандарини обично се полни со сок, додека полесните имаат помалку „месо“ и повеќе влакнести делови.

Текстурата на кората исто така зборува многу за квалитетот. Глатка и сјајна кора обично укажува на зрел и сочен плод, додека груба, сува или набраздена кора може да значи дека мандарината е или пресушена или помалку зрела.
Кората треба да биде мека, но еластична и лесно да се лупи, што покажува дека внатрешниот дел е сочен и вкусен. Сепак, многу тенка и леплива кора може да укаже дека плодот е помалку сочен.
Аромата на мандарината е уште еден важен детаљ. Слатка и интензивна миризба е знак дека плодот е зрел и сочен. Мандарините без изразена арома обично не се доволно зрели и нема да имаат полн вкус.
И формата и големината на мандарината се важни: малку сплеснати или овални плодови обично имаат повеќе „месо“ во однос на кората, додека многу округлите понекогаш се помалку сочни.
Внатрешниот бел слој, познат како албедо, исто така може да биде индикатор за квалитет. Тенок и мек слој под кората сугерира добра сочност, додека подебел и влакнест слој може да укаже на недостаток на сок и „месо“.