Пирето од компири е често јадење во многу семејства.
Основниот рецепт е да се излупат компирите, да се сварат во вода, добро да се изгмечат, да им се додаде малку млеко, маргарин, зачини… Но, професионалните готвачи тврдат дека со еден едноставен трик пирето може да добие уште подобра арома.
Имено, компирот е како мал сунѓер – ја впива течноста во која се вари (поради што подоцна лесно може да се изгмечат компирите). Но, водата не му дава некаква арома, поради што најдобро е компирите уште веднаш да ги ставите во лесно посолео млеко. Така веднаш ќе земат дел од аромата на млекото, а подоцна ќе бидат покремасти.
Освен тоа, при варењето додајте малку густин во млекото. АКо подона ви треба уште малку течност за пирето, не мора да додавате ладно млеко од фрижидер, туку мешавина на млеко и густин – тоа ќе го згусти и ќе му даде посебна арома.
За уште понтензивен вкус компирите можете да ги сварите и во павлака за готвење и да зачинете со лук или свежи билки (мајчина душичка или рузмарин).