MAMAРецепти

Трик за подготовка на вкусно пире од компири

Advertisement

Пирето од компири е често јадење во многу семејства.

ФОТО: canadianliving.com

Основниот рецепт е да се излупат компирите, да се сварат во вода, добро да се изгмечат, да им се додаде малку млеко, маргарин, зачини… Но, професионалните готвачи тврдат дека со еден едноставен трик пирето може да добие уште подобра арома.

Advertisement

Имено, компирот е како мал сунѓер – ја впива течноста во која се вари (поради што подоцна лесно може да се изгмечат компирите). Но, водата не му дава некаква арома, поради што најдобро е компирите уште веднаш да ги ставите во лесно посолео млеко. Така веднаш ќе земат дел од аромата на млекото, а подоцна ќе бидат покремасти.

Освен тоа, при варењето додајте малку густин во млекото. АКо подона ви треба уште малку течност за пирето, не мора да додавате ладно млеко од фрижидер, туку мешавина на млеко и густин – тоа ќе го згусти и ќе му даде посебна арома.

За уште понтензивен вкус компирите можете да ги сварите и во павлака за готвење и да зачинете со лук или свежи билки (мајчина душичка или рузмарин).

Advertisement

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button