Освен вкусот, со стоењето јаболките губат и од нутритивната вредност, па затоа, пред да ги купите особено е важно да проверете дали се свежи.
Ако немате домашни јаболки тешко е да бидете сигурни дали купувате свежи или увезени јаболки кои стоеле во ладилници и по година дена, чекајќи го своето место на полиците во маркетите и пазарите.
Дршката е најдобриот показател на свежината. Ако јаболката стоела долго, што е најчест случај со увозните, дршката ќе ѝ биде темно кафеава, сува и лесно ќе се откине, а за да ја оттргнете од свежо овошје, ќе морате да се помачите.
Имајте на ум дека дипчињата од црвите не се најдобар показател дали јаболките се прскани, затоа што тие може да се вовлечат и измеѓу прскањата, особено ако се работи за пестициди кои не се агресивни. Затоа, пред консумирање измијте ги добро сите јаболки.