Три рецепти за чистење на загорено тенџере – трикови што ќе ве спасат од нервоза
Изгорената храна е ноќна мора која на секоја домаќинка. Прво што ви паѓа на ум е да го фрлите тенџерето. А најлошиот момент е нервозата која доаѓа додека го чистите тенџерето.

На сите им се случува, верувајте!
Дури и најдобрите готвачи, кои со децении се наградувани и признати за нивните вештини во кујната, понекогаш им загоруваат лонците и тенџерињата и се принудени да внимаваат посебно при нивното чистење.
Изгорената храна е ноќна мора за секоја домаќинка. Прво што ви паѓа на ум е да го фрлите тенџерето. А најлошиот момент е нервозата која доаѓа додека го чистите тенџерето.
Сепак, не очајувајте! Со овие совети, се надеваме дека вашата вознемиреност ќе биде далеку помала:
1. На дното од тенџерето посипете сода бикарбона и прелијте со врела вода.
Оставете да се излади и потоа измијте го тенџерето го како и обично, со детергент за садови и топла вода.
2. Во тенџерето истурете малку вода и алкохолен оцет, оставете да се вари на тивок оган околу две минути и додадете неколку лажици сода бикарбона.
Бидете внимателни! Смесата многу брзо ќе се пени. Кога ќе се излади, измијте го тенџерето.
3. Дното од тенџерето испрскајте го со средство за чистење на шпоретот, оставете го да делува, а потоа измијте го како и обично.
Потсетуваме, претходно гламур.мк пишуваше како да ги светнете шпоретот и рерната со природни средства.

Прочистување на вратата на рерната:
За вратата, ако има на неа масни дамки, можете да користите паста од сода бикарбона и оцет.
Нанесете ја пастата и оставете ја да делува 15-20 минути, потоа избришете со влажна крпа.
Чистење со сол и лимон
Што ви е потребно: сол, лимон, мека крпа или сунѓер.
Исечете го лимонот на половина и ставаете го на места каде што има масни наслаги.
Премачкајте убаво со лимонскиот сок на површината, а потоа посипете малку сол. Остави ја смесата да делува 10-15 минути. Потоа, со сунѓер или крпа, избришете ја рерната.
Целиот текст може да го прочитате – ТУКА.