Ова слатко задоволство ќе ви го разубави денот без разлика дали ќе одлучите да го јадете наутро како појадок, или во текот на денот како десерт или ужина.
Рецептот е многу едноставен, а ќе внесе фини и слатки промени во монотонијата на вашето секојдневно мени.
Состојки за 2 шолји:
200 гр. темна чоколада
1 шолја пире од тиква
1 лажица кокосово млеко (или бадемово, оризово или др. млеко по ваш избор)
¼ мала лажичка цимет
2 мали лажички сируп од агава (стевија или друг засладувач)
Подготовка: Загрејте вода во сад врз кој ќе поставите друг сад со искршените коцки чоколада. Вака чоколадата убаво ќе се растопи без да загори. Да го подготвите пирето од тиква исечкајте ја тиквата на парчиња и варете ја околу 15 минути, а потоа изматете ја со блендер за да добиете воедначена смеса и додадете го циметот. Во оваа смеса додадете ја чоколадата, сирупот од агава и лажица кокосово масло и се заедно загрејте во сад. На крајот можете да додадете и ливчиња свежо нане и сервирајте со бисквити.
Предлог песна за уживање со топло чоколадо … :)
{youtube}d5JuH6WlQa0{/youtube}
Извор: buro247.hr