Тегла ајвар е поскапа од килограм месо: Џемот и киселите краставички поскапеа, а расте и цената на пиперките во регионот

Сушата оваа година остави сериозни последици врз нивите, па затоа е прашање дали зимските култури ќе бидат значително поскапи од претходно. Професорот на Земјоделскиот факултет во Белград, Ѓорѓе Моравчевиќ, вели дека цената оваа година најмногу зависи од квалитетот на производот, на кој влијаеле лошите временски услови.
Моравчевиќ наведува дека ова не е прва година сушата да предизвика проблеми за производството на зеленчук.
„Сè уште нема да ги видиме негативните резултати од сушата, сезоната на производство не е завршена, но за некои видови дефинитивно можеме да кажеме дека сушата и другите климатски влијанија значително влијаеле врз количината на приносот и квалитетот“, објасни Моравчевиќ.
Како што вели тој, квалитетот на приносот влијае и врз цената на производот.
„Имаме помалку стоки во понуда, повисоки цени на пазарот. Цените се претежно повисоки во споредба со претходниот период, но за некои не можеме да кажеме дека цените се драстично повисоки“, рече Моравчевиќ.
Тој нагласи дека не може да се каже дека сушата предизвикала голема штета на цела Србија.
„За среќа, имаме региони каде што сушата немала такво влијание. Дефинитивно ќе има помалку стоки“, вели Моравчевиќ.
На прашањето дали е поисплатливо да се купи или да се направи зимска залиха, Моравчевиќ се надева дека изборот сепак ќе падне на домашното производство.
„Подготовката на зимска залиха има свои предности, бара одредена посветеност, заедничка работа со соседите“, додаде Моравчевиќ.
Тој нагласи дека е катастрофално што луѓето на село стануваат и потрошувачи.
„Луѓето кои имаат свои градини, работат, примаат плата и купуваат зимски прибор во продавниците иако имаат градина зад нивната куќа каде што дедовците, бабите и татковците одгледувале зеленчук, а зимските прибори доаѓале од тие градини“, вели Моравчевиќ.
Како што вели тој, борбата за квалитетот на производот да биде препознаен од потрошувачите сè уште трае.
„Вие како потрошувачи не сте сигурни, не пишува дека некој професор Ѓорѓе Моравчевиќ или некој од неговите соработници го произвел точно како што треба“, вели Моравчевиќ.
Зимата е поскапа оваа година
Според истражувањето, цената на џемот се зголемила за 70 динари во споредба со претходната година. Коментирајќи го ова, Моравчевиќ вели дека цената на овошјето оваа сезона била значително повисока и поради лошите временски услови во текот на пролетта.
„Немавме ниту сливи ниту кајсии, доцниот мраз предизвика огромна штета и тоа се одрази на цената на оваа тегла“, објасни Моравчевиќ.
Како што вели тој, цената на киселите краставички, која се зголеми за 40 динари, била под влијание на недостигот на работна сила што работи на бербата.
„По хектар, производителот им плаќа над 20.000 евра на работниците за берба на кисели краставички, што воопшто не е мала сума“, рече Моравчевиќ.
Цената на тегла ајвар оваа година е повеќе од 1.000 динари, вели Моравчевиќ и додава дека има помала понуда на квалитетни пиперки на пазарот.
„Влегуваме во крајот на сезоната, ќе има се помалку квалитетни пиперки, а цената ќе биде повисока. Треба да очекуваме повисока цена за ајварот“, нагласи Моравчевиќ.