Реклама
Нега и здравје

Тајна пренесувана со столетија – оваа намирница е зимски еликсир за женското здравје + старински рецепт

Во зима, сувите кајсии се природен извор на енергија и заштита од настинки – совршена здрава ужинка!

Реклама

Сувите кајсии се сушени кајсии без семка. Нивното потекло се поврзува со северните делови на Кина, каде што пред повеќе од четири илјади години за првпат започнале да се одгледуваат кајсии и да се сушат за зимскиот период токму поради нивните неверојатни здравствени придобивки.

Овој традиционален начин на конзервирање на овошјето се проширил низ Централна Азија, а подоцна и во други делови од светот. Денес, сувите кајсии се совршен додаток на чаша топол чај.

фото-пекселс

Како се сушат кајсиите

Постојат неколку начини на сушење на кајсиите. За да се добијат класични суви кајсии, овошјето се сече на половина, се отстранува семката и плодовите се редат на сонце во еден слој. Процесот на сушење трае најмалку една недела.

Маркетинг

Друг метод вклучува сушење на цели кајсии, само со мал засек за да се извади семката. Овој тип сушено овошје најчесто се среќава во продавниците.

фото-пекселс

Кајсиите кои се сушат со семката внатре, имаат потемна боја и содржат повеќе витамини отколку класичните суви кајсии, но нивниот вкус е поинтензивен.

Маркетинг

За да направите суви кајсии во домашни услови, најдобро е да користите зрели, но цврсти кајсии без оштетувања. Измијте ги, пресечете ги на половина и извадете ги семките. Наредете ги на сонце со исечената страна нагоре. Процесот на сушење трае 6-8 дена.

Здравствени придобивки од сувите кајсии

Иако содржината на витамини во сувите кајсии е нешто пониска отколку во свежите, бидејќи дел од нив се губат за време на сушењето, концентрацијата на минерали е многу поголема.

Во 100 грама суви кајсии има околу: 1162 мг калиум, 89 мг калциум, 77 мг фосфор, 48 мг магнезиум,
2,7 мг железо, 0,343 мг бакар, што е речиси 40% од дневната потреба.

Витаминскиот состав вклучува бета-каротин (провитамин А), кој е заслужен за нивната прекрасна портокалова боја, како и витамини од групата Б, витамин Ц, витамин Е, К и ПП.

Калорична вредност и нутритивен состав

Сувите кајсии имаат висока нутритивна вредност: 241 kcal на 100 грама од кои 63 г јаглехидрати, 3,4 г протеини, 0,5 г масти, 7,3 г растителни влакна, 2,6 г минерали.

Поради високата содржина на јаглехидрати, треба да се консумираат умерено за да се избегне зголемување на телесната тежина.

фото-пекселс

Здравствени придобивки на сувите кајсии

Редовното консумирање може да помогне во:

Зајакнување на мускулното ткиво, вклучително и срцевиот мускул.

Зголемување на нивото на хемоглобин во крвта.

Зајакнување на крвните садови и намалување на холестеролот.

Намалување на воспалителните процеси.

Подобрување на варењето.

Елиминација на вишокот вода од телото, со што се поддржува работата на бубрезите.

Зајакнување на имунитетот.

Како да препознаете во продавница совршени суви кајсии

Избегнувајте да купите премногу светли и сјајни плодови – тие најверојатно се хемиски обработени.

Запомнете дека природно сушените кајсии се со матни нијанса, со неправилна форма и жолтеникаво-кафеава боја.

Штом ги одберете, чувајте ги во херметички затворен сад дома, подалеку од силни мириси.

Сувите кајсии и женското здравје

Овој сув плод е особено корисен за жените. Високата содржина на магнезиум ја подобрува работата на нервниот систем, го намалува стресот и ја подобрува работата на срцето. Исто така, помага за здрав изглед на кожата, косата и ноктите, како и за нормализација на метаболизмот.

За време на бременоста, сувите кајсии се одличен извор на железо, што е важно за одржување на нормално ниво на хемоглобин. Се препорачува внесување од 100-200 грама неделно, а за време на доењето, дозата може да се зголеми до 300 грама.

Како правилно да ги консумирате сувите кајсии

За да ги искористите сите придобивки, потребно е да се мијат темелно пред консумација, бидејќи често се третирани со конзерванси за подолг рок на траење. Најдобро е да се консумираат во природна состојба или како додаток во житарици, десерти и јадења.

Препорачана дневна доза за возрасни се 4-5 парчиња дневно, а за деца (во зависност од возраста) 1-3 парчиња.

Сувите кајсии се одличен избор за денови на детоксикација. На пример, еднодневна диета може да содржи 300 грама суви кајсии поделени во неколку порции со внес на многу вода.

Рецепт: Компот од суви кајсии

Состојки:

300 г суви кајсии

2 литра вода

фото-пекселс

Ставете ги сувите кајсии во тенџере, додајте вода и загрејте до вриење.

Варете 5 минути, потоа тргнете го тенџерето од оган и оставете да отстои половина час.

Вашиот компот е подготвен за консумација!

 

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button