Рецепти

Сте пробале сирова торта? Многу сте пропуштиле! Илинка Делчева махерски ги изработува – Здрави, а превкусни десерти што не дебелеат

Илинка Делчева е махерка за правење сирови торти. Може да се овошни или чоколадни (со какао) или пак, комбинација. Можни се секакви варијанти, со разни овошја, со путери од кикирики, лешник, ф’стак. Многу популарните торти, како Васина, Шварцвалд, Тирамису, имаат сирова варијанта. Сте пробале? Многу сте пропуштиле!

Реклама
Реклама

Како започна со изработка на сирови торти? Што те инспирираше да се насочиш кон овој тип на десерти?

фото – приватна архива Илинка Делчева

– Започнав од ќеф и вишок на слободно време. Вегетаријанка сум 40 години, а од пред два-тринаест години го открив и сировиот начин на исхрана. Тоа е храна што е термички необработена.

Како љубител на благо, а вечно на диета, сировите торти беа спас за мојата стрвност. За време на пандемијата испробував разни рецепти, а во април 2022 година на Фејсбук, на шега, напишав дека барам простор за продавање колачи и супи. Неверојатно беше колку луѓе ми пишаа и ме поддржаа.

Маркетинг

Купив кутии за пакување торти и бев спремна за нарачки (се смее, н.з). Сѐ беше спонтано и на Фејсбук. Првата нарачка беше од пријателка, објавив фотографија од тортата и тргна. Сѐ уште пријателите мислат дека се зафркавам, не ме сфаќаат сериозно, но, еве, веќе две години имам редовни љубители на моите торти.

приватна архива Илинка Делчева

Маркетинг

Кои се главните состојки што ги користиш за изработка на сирови торти?

– За изработка на овие торти се користат јаткасти плодови: бадеми, ореви, лешник, индиски ореви, овошје, кокосово масло, а како засладувачи користам урми и агаве.

Како се разликува изработката на сирови торти од традиционалните десерти?

– Разликата е во тоа што овие торти не се печат, не содржат јајца, брашно, млеко, шеќер. Се подготвуваат релативно брзо, но потребни се 6-7 часа за да се стегнат кремовите. Ви треба само добар блендер и креативност.

приватна архива Илинка Делчева

Кои се најпопуларните вкусови на сировите торти што ги нудиш?

– Сѐ уште на луѓето не им е јасно какви се овие торти, каков е вкусот и затоа ги нудам како овошни и чоколадни (со какао) или комбинација. Можни се секакви варијанти, со разни овошја, со путери од кикирики, лешник, ф’стак. Многу популарните традиционално подготвени торти, како Васина, Шварцвалд, Тирамису, имаат сирова варијанта, така што сѐ е можно.

Како гледаш на развојот на интересот за сирови производи во иднина кај нас?

– Интересот расте секојдневно. Во овие торти се користат шеќери со низок гликемиски индекс, така што можат да ги јадат и дијабетичари. Немаат глутен и лактоза. Ова се здрави торти, на шала знам да кажам дека се јадат без грижа на совест (се смее, н.з).

Има ли простор за нови иновации и раст?

– Секако дека има. Новитет се бомбиците со читири видови вкус кои се хит како новогодишни подароци. Можна е соработка за продажба во некои локали, а во блиска иднина не е исклучено и сопствена продавница.

Илинка Делчева, приватна архива

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button