Со цел да им застанете на патот на вирусите и бактериите, обидете се да делувате превентивно.
Експерите велат дека во овој случај одлично решение е циметот, затоа што е многу моќен антимикробен значин, па се препорачува да се додава во јадењата и пијалаците. Неговата тајна е во способноста да го запре растот и размножувањето на бактериите, габите, па дури и кандида. Студиите покажуваат дека во тоа често е поефикасен од многу лекови.
Истражувањето објавено во списанието International Journal of Food Microbiology открило дека циметот може да се користи и како алтернативен адитив кој спречува расипување на храната. Експеритите ставиле неколку капки есенцијално масло од цимет во 100 грама супа од тиква и заклучиле дека тој го спречил развојот на опасни бактерии дури 60 дена. Кога таа супа била оставена во дрижидер, без додаток на цимет, бактериите почнале да се размножуваат.