MAMAДом и семејствоРецепти

Скарата не е скара без совршено маринирање – најмоќни маринади и трикови за секое месо

Месото не е скара без маринада: Како правилно да го подготвите секој вид месо за максимум вкус.

Advertisement

Трикот за совршена скара не е само во жарот – туку во маринирањето.

Сезоната на скара е отворена, секако почнува со 1 Мај, а со неа и вечната дилема: како да се добие совршено меко, сочно и ароматично месо?

Advertisement

Одговорот не е само во изборот на месото или огнот, туку во маринадата – тивок херој кој може од обично месо да направи гурманска сензација.

Во продолжение ви претставуваме како правилно да го маринирате секој тип месо за скара – со вкусни, проверени рецепти и корисни совети.

Пилешко месо – Нежно месо што бара маринада со силен карактер

Пилешкото е благодарно за маринирање бидејќи брзо ги впива вкусовите. Се препорачува маринирање од минимум 2 до 4 часа, а идеално – преку ноќ.

Advertisement

Класична медено-горчлива маринада:

фото пекселс

3 лажици маслиново масло

1 лажица мед

1 лажица сенф

Сок од половина лимон

2 чешниња лук (ситно сечкани)

Сол, бибер и малку чили.

Оваа маринада создава совршен баланс меѓу сладок, кисел и лут вкус, идеален за крилца и стекови.

Свинско месо – Масно, богато месо кое сака киселкаста маринада

фото пекселс

Свинското, особено вратот и ребрата, добро реагира на киселкаста маринада која го разградува ткивото и го омекнува.

Маринада со оцет и зачини:

50 мл јаболков или вински оцет

2 лажици сенф

4 лажици маслиново масло

1 лажица мелен црвен пипер

1 лажичка сушен рузмарин

Лук, сол, бибер

Маринирајте најмалку 6 часа. За поинтензивен вкус, оставете го месото преку ноќ.

Јунешко месо – Месо што бара стрпливост и длабок вкус

Јунешкото има повеќе влакна и е поцврсто, па потребна е маринада со ензими (како вино или киви) или сос за омекнување.

фото пекселс

Маринада со сој сос и со мед:

50 мл соја сос

2 лажици мед

1 лажица јаболков оцет или рум

1 чешне лук

Малку ѓумбир

Бибер

Оваа маринада е совршена за јунешки стек или бифтеци. Оставете го месото да отстои 8–12 часа.

Јагнешко месо – Моќен вкус што бара балансирани ароми

Јагнешкото има специфичен мирис и вкус, па најдобро се комбинира со билки, цитрус и јогурт или сенф.

Маринада со јогурт и со нане:

150 мл јогурт

Сок од еден лимон

2 чешниња лук

1 лажица сушено нане

Сол, бибер

Малку маслиново масло

Оваа комбинација го неутрализира силниот вкус на јагнешкото и му дава свежина, а го прави и многу сочно. Идеална е и за котлети и раженчиња.

фото пекселс

Риба – Деликатна текстура што не бара долго маринирање

Рибата, особено пастрмката или лососот, се маринира кратко – најчесто од 30 минути до 1 час – за да не се „свари“ во киселината.

Маринада со лимон и билки:

Сок од еден лимон

2 лажици маслиново масло

Ситно сечкан магдонос и копар

Сол, бибер

Рендана кора од лимон за арома

Избегнувајте долги маринади со многу сол – рибата може да се распадне.

Совети за маринирање:

Месото секогаш маринирајте го во стаклени или пластични садови – не во метални.

фото пекселс

Маринадата не ја прелевајте преку месото на скара – може да создаде чад и горење.

Ако сакате посилен вкус, дел од маринадата чувајте ја одвоено и преливајте полека со мала лажичка при печење.

Не ја користете повторно маринадата во која стоело месото.

Маринирањето не е само за вкус – тоа е процес што го почитува месото, ги буди сетилата и го носи духот на вистинската скара.

Утре, кога ќе ги палите жарчињата, благодарение на маринадата – ќе ја почувствувате разликата уште со првото залче.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button