Трикот за совршена скара не е само во жарот – туку во маринирањето.
Сезоната на скара е отворена, секако почнува со 1 Мај, а со неа и вечната дилема: како да се добие совршено меко, сочно и ароматично месо?
Одговорот не е само во изборот на месото или огнот, туку во маринадата – тивок херој кој може од обично месо да направи гурманска сензација.
Во продолжение ви претставуваме како правилно да го маринирате секој тип месо за скара – со вкусни, проверени рецепти и корисни совети.
Пилешко месо – Нежно месо што бара маринада со силен карактер
Пилешкото е благодарно за маринирање бидејќи брзо ги впива вкусовите. Се препорачува маринирање од минимум 2 до 4 часа, а идеално – преку ноќ.
Advertisement
Класична медено-горчлива маринада:

3 лажици маслиново масло
1 лажица мед
1 лажица сенф
Сок од половина лимон
2 чешниња лук (ситно сечкани)
Сол, бибер и малку чили.
Оваа маринада создава совршен баланс меѓу сладок, кисел и лут вкус, идеален за крилца и стекови.
Свинско месо – Масно, богато месо кое сака киселкаста маринада

Свинското, особено вратот и ребрата, добро реагира на киселкаста маринада која го разградува ткивото и го омекнува.
Маринада со оцет и зачини:
50 мл јаболков или вински оцет
2 лажици сенф
4 лажици маслиново масло
1 лажица мелен црвен пипер
1 лажичка сушен рузмарин
Лук, сол, бибер
Маринирајте најмалку 6 часа. За поинтензивен вкус, оставете го месото преку ноќ.
Јунешко месо – Месо што бара стрпливост и длабок вкус
Јунешкото има повеќе влакна и е поцврсто, па потребна е маринада со ензими (како вино или киви) или сос за омекнување.

Маринада со сој сос и со мед:
50 мл соја сос
2 лажици мед
1 лажица јаболков оцет или рум
1 чешне лук
Малку ѓумбир
Бибер
Оваа маринада е совршена за јунешки стек или бифтеци. Оставете го месото да отстои 8–12 часа.
Јагнешко месо – Моќен вкус што бара балансирани ароми
Јагнешкото има специфичен мирис и вкус, па најдобро се комбинира со билки, цитрус и јогурт или сенф.
Маринада со јогурт и со нане:
150 мл јогурт
Сок од еден лимон
2 чешниња лук
1 лажица сушено нане
Сол, бибер
Малку маслиново масло
Оваа комбинација го неутрализира силниот вкус на јагнешкото и му дава свежина, а го прави и многу сочно. Идеална е и за котлети и раженчиња.

Риба – Деликатна текстура што не бара долго маринирање
Рибата, особено пастрмката или лососот, се маринира кратко – најчесто од 30 минути до 1 час – за да не се „свари“ во киселината.
Маринада со лимон и билки:
Сок од еден лимон
2 лажици маслиново масло
Ситно сечкан магдонос и копар
Сол, бибер
Рендана кора од лимон за арома
Избегнувајте долги маринади со многу сол – рибата може да се распадне.
Совети за маринирање:
Месото секогаш маринирајте го во стаклени или пластични садови – не во метални.

Маринадата не ја прелевајте преку месото на скара – може да создаде чад и горење.
Ако сакате посилен вкус, дел од маринадата чувајте ја одвоено и преливајте полека со мала лажичка при печење.
Не ја користете повторно маринадата во која стоело месото.
Маринирањето не е само за вкус – тоа е процес што го почитува месото, ги буди сетилата и го носи духот на вистинската скара.
Утре, кога ќе ги палите жарчињата, благодарение на маринадата – ќе ја почувствувате разликата уште со првото залче.