Рецепти

Шеф Бранко Попоски ни носи рецепт за празнично лепче со доматен сос и сирење – незаборавен вкус

Празничната магија на трпезата збогатете ја со празнично лепче со доматен сос и сирење.

Реклама
Реклама

Од магичното Вевчани потекнува познатиот гастроном и љубител на кулинарството, Бранко Попоски, познат по инстаграм-страницата „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).

Шеф Бранко денес ни носи рецепт за ПРАЗНИЧНО ЛЕПЧЕ СО ДОМАТЕН СОС И СИРЕЊЕ.

фото – приватна архива Бранко Попоски

Состојки

Маркетинг

7 г сув активен квасец

1 лажица шеќер

Маркетинг

250 мл топло млеко

550 г обично брашно

1 лажичка ситна морска сол

3 јајца

100 г несолен путер, омекнат

50 г рендан пармезан

доматен дос

листови од магдонос и чери за декорација

Начин на подготовка

Во сад, додадете шеќер, квасец и млеко и измешајте да се соединат. Оставете го настрана 15 минути или додека смесата не стане пенеста.

Во садот на миксер со кука за тесто, додадете брашно, сол и 2 јајца, заедно со смесата од млеко. Мешајте на ниска брзина една минута за да се соединат, а потоа уште 10 минути на средна брзина додека тестото не стане мазно. Додавајте го путерот парче по парче, добро мешајќи по секое додавање. Откако целиот путер ќе се додаде, месете уште 5 минути на средна брзина.

Лесно намастете голем чист сад, обликувајте го тестото во топка и ставете го во садот. Покријте го садот со чиста крпа и оставете го да се крева додека не се удвои, околу 1 час.

Загрејте ја рерната на 200°C (180°C со вентилатор).

На површина со малку брашно, развлечете го тестото во правоаголник од 60×30 см. Нанесете го доматниот сос врз тестото, додадете брашно. Наросете го сирењето врз сосот.

Цврсто завиткајте го тестото од една од подолгите страни, за да добиете еден ролат. Со остар нож, пресечете го ролатот по должина на половина. Завртете ги половинките така што исечените страни да бидат свртени нагоре и поставете го во садот за печење.

Тестото премачкајте го со малку масло пред печење.

Откако ќе се испече украсете го лепчето со чери домати и магдонос.

фото- приватна архива Бранко Попоски

На здравје!

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button