Семки од лубеници – чувар на вашето срце

ADVERTISEMENT

Сите сакаме лубеници, но ретко кој помислува на здравствените придобивки кои ги нудат нивните семки.

Всушност, покрај вода и шеќер, лубеницата содржи витами А, Б1 и Б2, ц, калциум, калиум, магнезиум, фосфор, железо и цинк. Таа е идеален чистач на организмот, а последнит истражувања покажаа дека исто така нејзините семки се добри за вашето здравје.

ADVERTISEMENT

Сепак, онашто е важно е да ги јадете одвоено од плодот, со цел да добиете најкорисни состојки: протеини, витамин Б, магнезиум и здрави масни киселини.

Во 20 грамасемки има дури 10 грамапротеини, а овие состојки се важни за одржување здраво ниво на холестерол, делуваат противвоспалително и го чуваат вашето срце.

Facebook Comments
(Visited 2 times, 1 visits today)

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT