Во селата на југозападна Македонија, низ генерациите се пренесувале едноставни, а хранливи рецепти кои ги зближувале семејствата околу трпезата.
Од времето на печките на дрва, па сè до денес, проичкте се сметаат за вистинска утеха – меко тесто со мирис на зеленчук, кои се јадат веднаш штом се извадат од печка, односно од рерна. Ако не постите сервирајте ги со кисело млеко, а доколку постите – верувајте, доволни ви се за смирение на душата.
Ова е посна верзија на проички, што може да се јадат и за време на Богородичните пости, а вкусот останува исто толку богат. Ќе ги подготвите со евтини материјали, и многу брзо.
Состојки (за 2 лица):
150 г пченкарно брашно (најдобро домашно, покрупно мелено)
50 г интегрално пченично брашно
1 лажичка прашок за печиво
200 мл кисела вода
50 мл посна замена за масло, доколку постите и без масло (најчесто се користи растително масло без животински додатоци, како масло од тиква)
1 рака свеж спанаќ (или блитва)
2-3 струкчиња млад кромид
прстофат сол

Подготовка:
Спанаќот и младиот кромид добро измијте ги и ситно исечкајте ги.
Во поголем сад измешајте го пченкарното брашно, интегралното брашно, прашокот за печиво и солта.
Додадете ја киселата вода и растителното масло, па мешајте додека да добиете мазна смеса.
Во смесата вмешајте го исечканиот спанаќ и млад кромид.
Истурете во калапи за мафини или во мал плех обложен со хартија за печење.
Печете во загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути, додека да поруменат и да добијат убава кора.
Овие посни проички се идеални за појадок или за вечера, а уште повкусни се кога се јадат топли, од рерна, имаат крцкава кора и меко тесто. Ќе ве потсетат на вкусовите што нашите баби ги расејуваа како благослов низ домот, а рецептите ги пренесувале низ годините.