Селскиот колач со јаболка и суво овошје е вистинска симфонија на вкусови од традиционалната македонска кујна.
Со едноставни состојки, овој колач носи топлина и мирис на домашен амбиент, потсетувајќи на детството и мирисот на свежо печени слатки.
Идеален е за празнична трпеза, но и со чај или со кафе, а одличен е и како вкусна ужинка во денот.

Состојки:
3 јајца
200 г шеќер
1 ванилин шеќер
100 мл масло
200 мл јогурт или кисело млеко
350 г брашно
1 прашок за печиво
2–3 јаболка (рендани или исечкани на ситни коцки)
100 г суво грозје (или мешано суво овошје – смокви, кајсии, сливи, урми)
1 лажичка цимет
малку ореви или бадеми (по желба)
Подготовка:
Јајцата се матат со шеќер и ванилин шеќер додека да побелат.
Се додаваат маслото и јогуртот, па убаво се промешува.
Постепено се додава брашното со прашокот за печиво.
Се додаваат ренданите јаболка, сувото грозје/овошје (претходно натопено 10 мин. во топла вода или чај за да омекне), цимет и ореви.
Сè се меша и се истура во подмачкан и набрашнет плех.
Се пече на 180°C околу 35–40 минути (зависи од рерната).
По печење, може да се нароси со шеќер во прав.

Уживајте во вкусот на македонската традиција!