NEWSБизнисВести

Се нудат 1.000 евра за килограм за билка за која многу и не знаат дека ја имаат во својот двор

Advertisement

Иако пазарот на пиво во последниве години силно се насочува кон занаетчиско производство, а мали пиварници никнуваат низ целата земја, основната суровина без која нема таков пијалок, хмељот, речиси воопшто не се произведува. Иако е растение со долга традиција во Европа и значаен пазарен потенцијал, одгледувањето хмељ денес е само сенка од неговото поранешно производство.

Парадоксот е уште поголем бидејќи агроклиматските услови во некои делови се речиси идеално прилагодени за оваа култура, според локалните медиуми.

Advertisement

Хмељот е повеќегодишно растение од семејството коноп, најпознато по својата улога во пиварската индустрија. Неговите женски цветови, таканаречените шишарки, содржат смола богата со ароматични масла кои му даваат на пивото горчина, вкус и препознатлива арома.

Покрај производство на пиво, хмељот има и природни конзервансни својства, а поради соединенијата со смирувачки ефект, се користи и за фармацевтски цели.

Хмељот може да се размножува со семе, но и вегетативно, со делење. Има силен коренов систем кој продира до 60 сантиметри во длабочина, додека странично се шири до пет метри. Секоја година од лозата растат нови изданоци, од кои се оставаат неколку од најсилните за да се добие квалитетен принос.

Оптималните температури за раст на хмељот се над пет степени Целзиусови, додека идеалните услови за време на цветањето се помеѓу 20 и 22 степени. Превисоките температури поттикнуваат буен раст на штета на приносот, додека пониските можат да го забават развојот на растението.

На хмељот му се потребни сончеви позиции, малку наклонет терен и правилна ориентација на редовите север-југ за да се искористи максимално сончевата светлина. За време на цветањето, важно е да се одржува соодветна влажност на почвата и воздухот, со оптимална релативна влажност помеѓу 70 и 80 проценти.

Најсоодветните почви за одгледување хмељ се плодни и добро структурирани, како што се черноземните и алувијалните почви, малку кисели до неутрални, со ниво на подземна вода пониско од 1,5 метри.

И покрај ова, бројот на одгледувачи на хмељ денес е многу мал. Просечниот принос на хмељ е околу два тона на хектар, додека цената се движи од четири до 20 евра за килограм, во зависност од формата на продажба. Пелетираниот хмељ достигнува значително повисока цена поради дополнителната обработка.

Бруто заработката по хектар може да достигне до 15.000 евра, но тоа е исклучително тешка култура која бара постојани инвестиции, знаење и интензивна грижа.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Реклама

Поврзано

Back to top button