Кога подготвувате тестинини, многу е важно да ги варите на вистинската температура. Така, едно од најважните правила е тоа што водата мора да проврие, затоа што без меурчиња не можете да добиете вкусни макарони или шпагети.
Водата мора да зоврие
Причината е во тоа што скробот кој го содржат тестенините се испушта во првите неколку минути варење. Водата мора да биде зовриена за тестенините да не се залепат. Исто така важно е да имате големо тенџере за тестенините да имаат доволно место.
Додавање зејтин во водата – да или не?
Кога станува збор за тоа дали треба да се додаде зејтин во водата или не, мислењата на готвачите се разликуваат. Според некои, зејтинот ги спречува тестенините да го впијат сосот, а според други, зејтинот не дозволува тестенините да се залепат…
Солта во водата е неопходна
Додавањето сол во водата во која ќе ги варите тестенините им овозможува подобар вкус. Освен тоа, солената вода од варените тестенини е одличен додаток за сос, благодарејќи на скробот кој дополнително ќе го згусти.