Само од неколку залчиња од ова омилено јадење на Македонците, 3 дена се случува хаос во телото- нови шокантни резултати од истражување
Стручњаците истакнуваат дека дури и мали количини на одредени оброци можат да предизвикаат сериозни последици по нашето здравје, како што е зголемен ризик од срцеви и васкуларни заболувања.

Многу намирници што ги внесуваме во организмот можат да имаат значително влијание врз рамнотежата на холестеролот. Стручњаците истакнуваат дека дури и мали количини на одредени оброци можат да предизвикаат сериозни последици по нашето здравје, како што е зголемен ризик од срцеви и васкуларни заболувања.
Една од намирниците што особено се истакнува кога станува збор за покачување на нивото на холестерол е сланината.
Advertisement
Ова омилено јадење на многумина може сериозно да ја наруши рамнотежата на холестеролот во телото.

Имено, стручњаците предупредуваат дека е доволен само еден оброк богат со сланина за да се наруши нивото на холестерол во организмот во текот на следните три дена.
Сланината е богата и со холестерол и со заситени масти. Холестеролот од храната не го зголемува директно нивото на холестерол во крвта. Наместо тоа, стручњаците веруваат дека заситените масти се поважен фактор. Храната со висок процент на холестерол, вклучително и сланината, обично е богата и со заситени масти.
За повеќето луѓе е безбедно да консумираат умерено разновидна храна. Сепак, прекумерната консумација на сланина и друга храна богата со масти и натриум го зголемува ризикот од срцеви заболувања.
Порано научниците сметаа дека холестеролот од храната води до повисоки нивоа на холестерол во крвта. Но, поновите истражувања сугерираат дека тоа не е секогаш случај.
Според труд од 2022 година, холестеролот од храната не го зголемува значајно нивото на липопротеини со ниска густина (LDL), познат и како „лош холестерол“. Неговиот точен ефект врз нивото на холестерол во крвта, ако воопшто го има, сè уште е предмет на научна дебата.