Го чистиме целерот, ренот и магданосот и сите заедно ги ставаме во вода (или говедска супа) и ги вариме.
Кога зеленчукот ќе се свари, го вадиме од тенџерето и го сечиме на тенки кругови, а магданосот на ситни перчиња. Посебно го издвојуваме морковот од останатиот зеленчук.
Во посебен сад налева жешка вода и го ставаме исечениот зеленчук да се свари уште малку, но цело време внимаваме да остане на парчиња.
Во истовреме го вариме излупениот и на коцки исечкан компир. Сварениот зеленчук го ставаме во длабока чинија, му додаваме сол, го преливаме со улје и го закиселуваме со разблажен вински оцет. Сето тоа го украсуваме со на страна издвоениот морков. Ако сакаме салатата да ни биде покалорична, целата смеса ја мешаме со мајонез (количина по желба).
Потребни состојки:
5 корена морков
1 главица целер
1 врзок магданос
1 корен рен
1 лажичка шеќер
3 средно големи компири
Сол, улје, вински оцет, малку говедска супа, мајонез
Врати се на првата страна.