Откако ќе го исчистиме оризот, го миеме и вариме во солена вода. Зготвениот ориз го миеме уште еднаш со ладна вода и потоа го цедиме.
Гравот го чистиме, миеме и вариме. Феферонот и лукот ситно го сецкаме, па го мешаме со претходно натопена земичка во супа, оцет и сол и сето тоа добро го мешаме. Пршутата ја сецкаме на коцки и нив ги мешаме со оризот и гравот. Исечената сланина малку ја пржиме на масло за јадење, а потоа и неа ја мешаме со гравот и оризот.
На смесата ги додаваме измешаните лук и феферон со оцет, па сé заедно добро промешуваме. Салатата ја украсуваме со маслинки замотани во сардела, а ја зачинуваме со мајорана.
Потребни состојки: 200 гр. ориз |
Види ја нашата нова WELCOME страница на Facebook.
Врати се на првата страна.