Денес ви прикажуваме една оригинална идеја за ручек.
Потребни состојки:
- 500 грама мелено месо
- 150 грама ориз
- 1 глава кромид
- 2 главички лук
- 1 јајце
- 2 децилитри варени домати
- 2 лажички брашно
- 1 полна лажичка црвен пипер
- сол и бибер по желба
Начин на подготовка: На малку масло пржете го ситно исецканиот кромид, додајте го меленото месо и сето заедно пржете го уште некоја минута. Изладете го, па додајте го измиениот ориз, јајцето, ситно сечканиот лук, сол, бибер и други зачини по вкус. Соединете ги добро.
Излупете ги тиквите, извадете им го средниот дел и полнете ги со меленото месо. Ставете ги во длабок сад, ставете им малку вода, па додајте ги варените домати. Затворете и варете ги на тивок оган. Кога ќе бидат готови, направете им запршка, така што на малку масло ќе запржите бршано и на крај ќе додадете црвен пипер. Измешајте и ставете ги во садот со ткви, постојано мешајќи за да избегнете мали грутки. Додајте зачини по желба и варете уште малку. Служете ги со варен компир, пире или кисела павлака. Изборот е ваш!