Идеално време за подготовка на крофни? Па… секој ден!
Најважната работа при подготовката на крофни е секако добриот рецепт кој би го следеле без проблем. Со вкусното тесто важно е и да одберете вкусен џем или чоколадо за полнење, а за на изглед да ви бидат попривлечни, може да си поиграте и со некоја интересна глазура.
Потребни состојки:
- 800 грама брашно
- 80 грама шеќер
- 80 грама путер
- 3 жолчки
- 2 белки
- 3 децилитри млеко
- 1 коцка квасец
- 1 ванилин шеќер
- 1 лажичка сол
- Изрендана кора од лимон
- Масло за пржење
Начин на подготовка:
Изматете го квасецот со топло млеко и една лажичка шеќер. Во брашното додајте го шеќерот, ванилиниот шеќње, солта, путерот, кората од лимон, јајцата и млекото, а на крајот додајте го квасецот и замесете меко тесто. Оставете ја смесата да постои на собна температура, околу еден час. Кога ќе се надигне тестото, развијте кора со дебелина од 1 сантиметар, па направите кружни форми во посакуваната големина (може да се послужите со чаша). Пред пржење оставете ги да постојат уште 10-тина минути. Загрејте го маслото, а кога ќе ги ставите крофните намалете ја темпеатурата, па пржете ги од двете страни во повеќе масло, додека не добијат златна боја.