Рецепти

Меки и миризливи: Рецепт за крофни кои ќе ги паметите уште долго

Реклама
Реклама

Идеално време за подготовка на крофни? Па… секој ден!

Најважната работа при подготовката на крофни е секако добриот рецепт кој би го следеле без проблем. Со вкусното тесто важно е и да одберете вкусен џем или чоколадо за полнење, а за на изглед да ви бидат попривлечни, може да си поиграте и со некоја интересна глазура.

Потребни состојки:

  • 800 грама брашно
  • 80 грама шеќер
  • 80 грама путер
  • 3 жолчки
  • 2 белки
  • 3 децилитри млеко
  • 1 коцка квасец
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 лажичка сол
  • Изрендана кора од лимон
  • Масло за пржење

 

Маркетинг

Начин на подготовка:

Изматете го квасецот со топло млеко и една лажичка шеќер. Во брашното додајте го шеќерот, ванилиниот шеќње, солта, путерот, кората од лимон, јајцата и млекото, а на крајот додајте го квасецот и замесете меко тесто. Оставете ја смесата да постои на собна температура, околу еден час. Кога ќе се надигне тестото, развијте кора со дебелина од 1 сантиметар, па направите кружни форми во посакуваната големина (може да се послужите со чаша). Пред пржење оставете ги да постојат уште 10-тина минути. Загрејте го маслото, а кога ќе ги ставите крофните намалете ја темпеатурата, па пржете ги од двете страни во повеќе масло, додека не добијат златна боја.

Маркетинг

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button