Кога ќе го направите овој леб од тиква, целата куќа ќе ви замириса на есен, а овој сочен колач ќе ве натера да го подготвувате почесто.
Искористете ја богатата понуда на тикви и подгответе малку поинаков леб од оној на кој сте навикнати. Рецептот е лесен, а е одличен за замена на класичниот леб, а исто така добро е што можете а го користите како колач. Мек, сочен, зачинет, овој леб од тикви моќе да стане ваш омилен пријател во текот на есента.
За негова подготовка потребно ви е:
- 2 јајца
- 50 милилитри маслиново масло
- 50 милилитри мед
- 100 грама пире од тиква
- 2 лажички згмечени банани
- кафеав шеќер
- малку сол
- 2 лажички прашок за пециво
- цимет
- половина чаша вода
- една чаша овесни снегулки
- 100 грама бадемово брашно
- 250 грама брашно
Начин на подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте ги јајцата со тиквата, бананата, медот и маслиновото масло. Додајте го шеќерот, прашокот за пециво, солта и циметот, па добро промешајте. Додајте ги овесните снегулки, бадемовото брашно и брашното, па лебот печете го околу 40 минути.