Растението Ангелика во народната медицина се смета за лек и како храна и како зачин поради ароматичниот вкус и мирис.
Во средниот век била една од главните лековити билки кои се користеле, а главната употреба и била за треска. Во тој период со неа се спасиле многу луѓе, па така и го добила името ангелска билка. Од тука, подоцна низ годините настанало името Ангелика.
Се смета дека ја открил Свети Архангел Михаил.
Коренот на оваа билка е добар и за варење, а етеричните масла од ова растение се користат за поттикнување на апетитот, опоравување од тешки состојби како анорексија, како и омалаксаност. Исто така, оваа билка помага и за менструални болки и тегоби, ревматски болки и болести на црниот дроб.
Билката помага и за воспаление на белите дробови и бронхитис. Го спречува и згрутчувањето на крвта, па се препорачува и за лекување тромбоза.
Зелената глина прочистува од отрови и лекува многу болести – еве како треба да се користи>>>
Се користи и како средство за смирување и за мирен сон.
Сепак, важно е да се напомене дека конзумирањето на овој лек не е препорачано за време на периодот на бременоста, како ни во периодот на доењето на бебето. Не се препорачува да го конзумираат ни луѓе со дијабетес, и кои пијат лекови за да не им се згрутчува крвта.