Нежната комбинација од кокос, бело чоколадо и бадеми стана светски хит и се пренесе и во слаткарството, каде што е омилен десерт во форма на колачи и торти.
Оваа верзија на Рафаело торта се подготвува без печење, лесно и брзо, а резултатот е кремаст и сочен десерт со импресивен изглед.
Advertisement

Состојки:
400 г мелени бисквити
200 г кокосово брашно (плус 50 г за декорација)
150 г мелени бадеми
200 г бело чоколадо
250 мл слатка павлака
200 г крем сирење или маскарпоне
100 г путер (стопен)
100 г шеќер во прав
200 мл млеко
Подготовка:
Крем: Во тенџере загрејте ја слатката павлака и стопете го белото чоколадо. Оставете да се олади, па изматете со крем сирењето и шеќерот во прав за да добиете густ крем.
Бисквитна подлога: Измешајте ги мелените бисквити со стопениот путер и млекото. Смесата ставете ја во калап за торта и убаво притиснете.
Редови: Врз подлогата ставете слој крем, потоа посипете со кокос и мелени бадеми. Повторете додека не се потрошат сите состојки.
Завршница: Одозгора израмнете со крем и обилно посипете со кокосово брашно за „снежен“ ефект.
Ладење: Оставете ја во фрижидер најмалку 4 часа, најдобро преку ноќ, за да се стегне.

Совети:
Украсете со цели бадеми или мали топчиња за дополнителен ефект.
Може да се подготви и во чаши како индивидуален десерт.
Уживајте во слатката сензација!