Поучна приказна која ќе ве замисли: Внимавајте што барате!

Оваа кратка и мудра приказна ќе ви покаже дека погледот на светот зависи само од вас и од вашите размислувања.

ADVERTISEMENT

Ако прашате некоја мува дали во околината постои цвеќе, таа ќе ви одговори:

ADVERTISEMENT

– Не сум видела никакво цвеќе. Но затоа ѓубре има премногу!

И тогаш мувата ќе почне да ги набројува сите гнасни места каде што била.

Ако прашате некоја пчела дали видела каква било нечистотија во нејзината околина, таа ќе ви одговори:

ADVERTISEMENT

– Нечистотија? Не, никаде не сум забележала. Овде има толку миризливи и прекрасни цвеќиња.

Мувата и на најубавата и најрасцветаната ливада ќе пронајде едно гнасно место и ќе слета на него. Додека пак пчелата секаде ќе пронаоѓа цвет и од него ќе собира нектар.

Поука: Секогаш го пронаоѓаме она што го бараме!

Facebook Comments
(Visited 40 times, 3 visits today)

ADVERTISEMENT

loading...

loading...