Рецепти

Посни полнети пиперки на турски начин – старински рецепт, прсти да излижете!

Ако сте љубител на лесни, ароматични јадења, тогаш овие посни полнети пиперки подготвени на турски начин ќе бидат вистинско откритие за вас!

Advertisement

Ова јадење комбинира богатство на вкусови: сочен ориз со крцкави оревчиња, благороден вкус на суво грозје и мирисни зачини како цимет и нане.

Пиперките полека се печат во рерна, впивајќи ги сите вкусови, а најдобро е да се служат на собна температура со парче лимон за дополнителна свежина.

Advertisement
принтскрин јутјуб

Ова јадење е одличен избор за посните денови, но и за сите кои сакаат да уживаат во здрави и лесни оброци. Многу едноставно е за подготовка!

Дополнително, полнетите пиперки стануваат уште повкусни ако ги оставите да одморат неколку часа или преку ноќ.

Совршено се комбинираат со свежа салата или лесен сос од јогурт и лук.

Advertisement
принтскрин јутјуб

Состојки:

За полнење:

12–15 средно големи пиперки

1/2 шолја + 2 лажици маслиново масло

2 лажици сечкани бадеми или ореви

4 главици ситно сечкан кромид

300 г ориз со средно зрно, измиен и исцеден

2 лажички слатка пиперка

2 лажички сушено нане

1/2 лажичка цимет во прав

3 лажички сол

2 лажици суво грозје, измиено и исцедено

1 китка свеж магдонос, крупно сечкан

1 лажичка шеќер

1 лимон, исечен на кришки

За печење:

1 шолја врела вода (или доволно за да покрие 1/3 од пиперките)

Хартија за печење + алуминиумска фолија

принтскрин јутјуб

Подготовка:

Исчистете ги пиперките, отстранувајќи ги дршките и семките.

Загрејте 2 лажици маслиново масло во тава и запржете ги сечканите бадеми или ореви додека добијат златна боја.

Додадете го ситно сечканиот кромид и пропржете додека омекне.

Додадете го оризот, зачините, сувото грозје и магдоносот. Промешајте и тргнете од оган.

Со подготвената смеса наполнете ги пиперките и наредете ги во огноотпорен сад.

Додадете ја врелата вода, покријте со хартија за печење и алуминиумска фолија.

принтскрин јутјуб

Печете на 180°C околу 50-60 минути.

Оставете ги да се изладат пред сервирање и послужете со парче лимон.

Совети:

Ако сакате поинтензивен вкус, додадете рендана кора од лимон.

Полнетите пиперки можат да се подготват еден ден порано – колку подолго стојат, толку се повкусни!

 

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button