Ова јадење комбинира богатство на вкусови: сочен ориз со крцкави оревчиња, благороден вкус на суво грозје и мирисни зачини како цимет и нане.
Пиперките полека се печат во рерна, впивајќи ги сите вкусови, а најдобро е да се служат на собна температура со парче лимон за дополнителна свежина.

Ова јадење е одличен избор за посните денови, но и за сите кои сакаат да уживаат во здрави и лесни оброци. Многу едноставно е за подготовка!
Дополнително, полнетите пиперки стануваат уште повкусни ако ги оставите да одморат неколку часа или преку ноќ.
Совршено се комбинираат со свежа салата или лесен сос од јогурт и лук.

Состојки:
За полнење:
12–15 средно големи пиперки
1/2 шолја + 2 лажици маслиново масло
2 лажици сечкани бадеми или ореви
4 главици ситно сечкан кромид
300 г ориз со средно зрно, измиен и исцеден
2 лажички слатка пиперка
2 лажички сушено нане
1/2 лажичка цимет во прав
3 лажички сол
2 лажици суво грозје, измиено и исцедено
1 китка свеж магдонос, крупно сечкан
1 лажичка шеќер
1 лимон, исечен на кришки
За печење:
1 шолја врела вода (или доволно за да покрие 1/3 од пиперките)
Хартија за печење + алуминиумска фолија

Подготовка:
Исчистете ги пиперките, отстранувајќи ги дршките и семките.
Загрејте 2 лажици маслиново масло во тава и запржете ги сечканите бадеми или ореви додека добијат златна боја.
Додадете го ситно сечканиот кромид и пропржете додека омекне.
Додадете го оризот, зачините, сувото грозје и магдоносот. Промешајте и тргнете од оган.
Со подготвената смеса наполнете ги пиперките и наредете ги во огноотпорен сад.
Додадете ја врелата вода, покријте со хартија за печење и алуминиумска фолија.

Печете на 180°C околу 50-60 минути.
Оставете ги да се изладат пред сервирање и послужете со парче лимон.
Совети:
Ако сакате поинтензивен вкус, додадете рендана кора од лимон.
Полнетите пиперки можат да се подготват еден ден порано – колку подолго стојат, толку се повкусни!